beckers-kok-himmelsbla742-salt564-tjarn814-vit1-sno816-renoverad-atalje-sverige

Familjeliv i konstnärsvilla

2009 flyttade familjen Schröder Flygare in i sitt hus i Hägersten utanför Stockholm. Genom åren har villan från 1937 renoverats varsamt, med genuina material och nostalgi för att bevara den ursprungliga känslan och skapa ett personligt hem.

Efter en överfull och hetsig husvisning, där det köades för att få komma upp till övervåningen, tänkte Anna Schröder och Johan Flygare att det där gulliga konstnärshuset med fina äldre detaljer nog skulle köpas av vilka andra spekulanter som helst förutom just av dem: ett par utan barn, som bodde i en för liten lägenhet och inte kände sig sådär vuxna som de flesta andra villaägare såg ut att verka göra. Men så blev det inte. Det vita putsade huset från 1937 blev deras. 2009 flyttade de in i bostaden som samma skulptörfamilj tillbringat hela 67 år i.

beckers-kök-himmelsbla742-salt564-tjarn814-dimma5159-sno816-renoverad-atalje-sverige-2
beckers-barnrum-krita501-nyponros701-renoverad-atalje-sverige
– Jag tänkte att den här sortens liv krävde att man jobbade på bank, hade två barn och var gift, men så vann vi budgivningen och hamnade nog i en sorts vuxenchock ett tag, berättar Anna, som efter flytten hunnit bli mamma till barnen Edit och Ivan, idag 6 och 4 år gamla.

Johan visar runt i huset som i princip totalrenoverats, men på ett varsamt sätt så att det nästan inte märks. Väggar har målats, golv slipats och kök bytts ut med en stark vilja att bevara den ursprungliga känslan så långt det går.
– Det är ett gammalt hus och vi var tvungna att ge det en modernare standard. När vi flyttade in rättade vi oss efter den befintliga planlösningen, men efter ett tag upptäckte vi att våra behov inte var samma som för familjen innan oss. Huset hade en massa kvadratyta som vi knappt rörde oss på och när vi insåg det byggde vi om så det passade våra liv, berättar Johan.

Det forna ateljérummet med sin höga takhöjd och många fönster blev ett stort familjekök. Väggskåpen fyndades på Blocket och underskåpen köptes på Ikea, allt lackerades sedan i en retroinspirerad blåskala.
beckers-exterior-fredriksund1809-mandal1921-renoverad-atalje-sverige
Med hela 230 kvadratmeter att inreda har det inte alltid varit helt lätt att bestämma sig för vilka projekt som ska prioriteras eller vad som är roligast att genomföra. Istället för kök hade till exempel en engelsk nattklubb kunnat få platsen i ateljén.

– Det är lätt att få hybris av alla möjligheter som existerar i teorin. Den lägenhet som vi bodde i innan var femtio kvadrat stor, så det blev lite ”oj, nu kan vi göra precis vad vi vill här”. Min första tanke med ateljén var att göra ett discogolv, som jag sett någon gång på en klubb i London på 90-talet. Glasrutor och lampor skulle läggas in i betonggolvet, och givetvis skulle allt röra sig efter musikens tempo. Vi försökte hitta olika lösningar, men det var rätt svårt att få till. Det är ofta du Anna som har en klar linje kring hur du vill att något ska se ut och kan kompromissa på vägen.

– Ja, jag tänker rätt länge och är inte så impulsiv utan vet vad jag gillar. Det är mycket i mina inredningstankar som hänger kvar från tidigare referenser. Min estetik är rätt nostalgisk och jag tycker det är charmigt med saker som har en historia och bakgrund. För mig finns det alltid plats för eftertanke och miljömedvetenhet, säger Anna.
beckers-sovrum-sno816-duggregn778-aqua764-himmelsbla742-renoverad-atalje-sverige-2
beckers-barnrum-krita501-nyponros701-renoverad-atalje-sverige-2
beckers-sovrum-duggregn778-krita501-renoverad-atalje-sverige-2
Det senaste inredningsprojektet är sovrummet som fått ett rutigt målat trägolv i Snö 816 och Himmelsblå 742. Många timmars mätande och meter av tejp gav mönstret som även det har en historia.
– Vi hade ett sådant golv i mitt barndomshus i Luleå. Där var det målat i svart och vitt. Här ville jag ha lite mjukare nyanser. Det blev så himla fint och att måla ger en helt annan lyster än att lägga in ett laminatgolv. För oss är det viktigare att det vi har runt oss känns personligt med en koppling bakåt, än att det är helt perfekt, säger Anna, och får medhåll av Johan:
– Vi har inte använt färdiga lösningar någonstans i huset, det är rena naturmaterial. Och det är okej om något spricker eller blir lite avskavt, då blir inredningen en del av livet i ett äldre hus. Det genuina med ett hem är just att det känns som hemma, för dem som bor där, avslutar Johan. 

Familjen Schröder Flygare

Familjen: Anna Schröder, 42, Johan Flygare, 42, barnen Edit, 6, och Ivan, 4.
Bor: I ett hus på 230 kvadratmeter, byggt 1937, i Hägersten, utanför Stockholm.

Alla våra inomhuskulörer

Välj och vraka och hitta den perfekta kulören för ditt hem. Här hittar du alla våra inomhuskulörer.