Forsta_boendet_sovrum_Ligg_Vagskum849_Vag771_Torpardrom852_Skyfall851_medium

Måla sovrummet – skapa din personliga stil

Vilken stämning vill du ha i ditt sovrum? Ljust och luftigt eller mörkt och ombonat? Utgå från vad du gillar så blir det rätt. Färg är ett fantastiskt sätt att förändra, förbättra och skapa nytt. Här får du några tips på vägen. 

 
Vissa vill ha rymd och mycket ljus för att lättare vakna, andra vill att sovrummet är ett mysigt krypin för vila. Det finns inga rätt eller fel här. Precis som val av kläder så handlar inredning och kulörval om personlighet. Om att hitta den stil som passar just dig och som skapar den stämning som du vill ha i ditt sovrum. Huvudsaken är att sovrummet blir en plats där just du kan koppla av, sover gott och vaknar utvilad. Detta är faktiskt något som kulörer kan bidra till.  
Beckers-sovrum-creme5167-tofu817-silverpil732-vitsippa565-krita501-mandelmassa630-granit836-hemma-hos-familjen-hjort-sverige
Beckers-sovrum-krita501-iskristall733-vinternatt507-tjarn814-studentrum-sverige

Ljusa kulörer

Har du svårt att komma upp på morgonen? Ett ljust sovrum kan faktiskt göra det enklare att vakna. Ljusa kulörer på väggar, golv, tak och snickerier ger en rymlig och luftig känsla. Väljer du till exempel vitt kan det vara väldigt fint att jobba med olika glanstal för att skapa effekter. Matta väggar är jättefina till blanka snickerier. Att måla en schablon eller något annat mönster i samma kulör som väggen, men med annan glans, är en fin detalj. Kontrasten mellan det matta och blanka förändrar sig med ljuset. Du kan också använda olika sorters belysning i rummet, från flödande allmänljus till punktbelysning och levande ljus.
Sovrum stjärnor

Dämpade kulörer

Föredrar du ett mörkare och mer ombonat rum ska du använda dämpade och mustiga kulörer. En dämpad blå, grön eller grå kulör är exempelvis fint och har dessutom en lugnade effekt, vilket gör att de passar extra bra för sovrum. Precis som med ljusa kulörer är det jättefint att blanda matta och blanka ytor. Det är också fint att måla ton i ton, det vill säga utgå från en kulör som du tycker om och välja en mörkare och en ljusare ton av den. Måla väggarna i en, snickerierna i en annan och kanske taket i en tredje. Det viktiga är att du väljer en kulörskala som skapar en harmonisk helhet i rummet. 
Beckers-sovrum-fankal818-varljus822-socker543-mala-mobler-trend-reuse-sverige_2
Beckers-sovrum-gnejs762-silverpil732-creme5167-tofu817-hemma-hos-familjen-hjort-sverige
Bord gult spegel

Tänk på detaljerna

Har ditt sovrum fina snickerier och andra detaljer som du vill framhäva ska du måla dem vita, eller i en annan kulör som står i kontrast till väggarna. Har du däremot enkla foder och trista garderobsdörrar kan du tona ner dem genom att måla in dem i samma kulör som väggarna. Väljer du ljusa och naturnära kulörer och material i rummet så är det jättefint att måla några detaljer i en helt avvikande kulör som sticker ut. Kanske har du en kudde på sängen i en kulör du gillar? Plocka upp den kulören, köp billiga prylar på loppis och måla i samma. Det blir jättefina detaljer som håller ihop helheten i rummet. Sist men inte minst: våga vara personlig så kan det inte bli fel.