Träfasad vitgrå gavel

Kulörer för träfasader

I den här färgkartan har vi samlat de kulörer som genom åren visat sig harmoniera bäst till den nordiska naturen, till vår lite säregna arkitektur och det unika nordiska ljuset, som förändrar sig kraftigt efter årstiderna. Med de här kulörerna kommer ditt hus att vara något du kan glädjas åt under lång tid. Det är viktigt att skydda husets träfasad med en utomhusfärg. Men lika viktig är känslan av att huset är väldigt snyggt – och det blir det när du väljer Beckers noggrant utvalda utomhuskulörer.

Träfasad ljusrosa utbyggnader
Träfasad gråtthus

Familjärt

På ett hus med rikt detaljerad utsmyckning eller ”snickarglädje” gäller det att hitta rätt kombination av kulörer på fasad, fönster, räcken, vindskivor och så vidare. Dels för att framhäva den speciella träarkitekturen, dels för att undvika att huset får ett spretigt eller rörigt utseende. 

Träfasad svart barn

Modernt och stilrent

Nya tider ger ny arkitektur och nya kulörval. T ex. har svarta hus knappast funnits i Sverige tidigare, men blir allt mer vanligt. Framförallt på nya hus i allmänhet och på lite futuristiskt formgivna hus i synnerhet. Givetvis ska man välja den kulör som känns rätt men en ”ny” tumregel är att till mer modern arkitektur räcker det ofta med en enda accentkulör. Arkitekturen ska få kommatill tals.

Typiskt Nordiskt

Allt hänger ihop. Och påverkar. Husets uttryck och karaktär är summan av arkitekturen och alla kulörer på fasaden, snickerier, dörrar och fönster. Det är kombinationen av dessa som till slut avgör om det blir ett lyckat resultat. Ju färre kulörer, desto starkare framträder husets form och konturer. Å andra sidan behövs accentfärger om man vill framhäva ”snickeriglädje”, som kanske är en typiskt nordisk arkitektur.

Träfasad vitgrå gavel
Träfasad blå familjehus

Personligt uttryck

I många fall kan man genom husets kulör gissa sig till vilka personer som bor där och hur de tänker. Fasadkulören är en mycket viktig del av husets identitet och är det som ger det första och största intrycket. 

Träfasad grönt cykel

Grunden ger helheten

Husets uttryck mot omgivningen är summan av alla delarnas former och kulörer. Och en av de viktigaste delarna är grundmuren. Beroende på grundens kulör kan man ge huset helt olika egenskaper. En alltför ljus kulör kan ge en känsla av att huset svävar i luften, en mörk kan få det att känns tungt och stabbigt. Grundens kulör ska så att säga koppla samman huset med marken.

Spara färgkartan

Ta del av våra kulörer och färgsatta miljöer när du vill – spara ned färgkartan och fundera i lugn och ro vilken färg eller kulör du vill ha.