Renovera huset för ett hem med personlig stil

I Älvsjö utanför Stockholm finns en tvåplansvilla räddad från rivning och en familj som vurmar för att alla ska känna sig välkomna. Sociala ytor blandas med mysiga oaser, loppisfynd med nyinköpt och en och annan hemmasnickrad bänk.

familjen Svea

Dörren öppnas och ut tittar en röd liten kalufs som utan minsta blyghet stolt visar upp sin pippiväska. Sedan två år tillbaka bor Svea Alfheim 2,5 år tillsammans med mamma Anna och pappa Johan här. Svea tar täten in i vardagsrummet, som ligger i direkt anslutning till entrén och hallen.

Familjemedlemmarnas personligheter speglas i både inredning och atmosfären i det mysiga hemmet. Det är tydligt att många planer har smidits under renoveringsresans gång. Johan berättar att han älskar att göra saker till sina egna.
- Det är nog min person, det är sådan jag är. Både Anna och jag har renoverat förut, och vi är helt okej med det. Sen kunde vi nog aldrig gissa att det var så mycket renovering med ett gammalt hus. Det är nog tur att jag är en sann optimist.

Med ett skratt berättar Johan om när grannen kom över och hälsade familjen välkomna.
- Han tog i hand och sa ”ja det blir till att riva och bygga nytt eller?”. Det kanske ger en bild av projektet. Så här i efterhand känner jag lite att vi faktiskt har räddat huset.

Barnrum
Låda

Huset är från tidigt 1940-tal och byggt i två plan. På övre planet finns kök, matrum och vardagsrum i ett, Sveas sovrum och föräldrarnas sovrum. De öppna ytorna ger en bra överblick över hela våningsplanet och den som sitter i matrummet har kontakt både med den som står i köksdelen och ser in i Sveas rum. Som ett nav i mitten finns braskaminen, som sätter stämningen var du än befinner dig.

På nedre plan finns groventré och tvättstuga samt ett större badrum med bastu. Det går inte ens att gissa sig till att detta hem tidigare var mer eller mindre fallfärdigt.
- Vi kunde ändå se helheten, berättar Johan och förklarar hur han satt med planskissen i ett vanligt ritprogram på datorn och lekte med strecken, det vill säga väggarna, och testade olika planlösningar. Sen växte en del fram när vi var på plats med kofoten och rev.  Det är faktiskt ett råd jag vill dela. Att ha en bra grundplan, men att vara lite flexibel kring färger och materialval för man springer på saker och en del idéer växer fram under tidens gång. Till exempel så knackade vi fram tegelväggen bakom kaminen.

kök

Vid renoveringen valde de att behålla en del gamla detaljer, som idag inte fyller någon funktion utan endast fungerar som tonsättare för hemmet. Gamla stålrör som, när det begav sig, gick till ett expansionskärl, pryder tegelväggen.
– De är snygga detaljer och de berättar en historia om huset, säger Johan.

Anna fyller i och berättar om passionen för gamla saker, fascinationen över auktionsfynd och om det bästa av allt, att ärva.
– Jag är så lycklig över att jag fått behålla till exempel mormors gamla lampa, det är fina minnen i det man ärver. Förut kollade jag rätt mycket i tidningar och på bloggar, men jag har slutat med det nu. Jag blir lite provocerad när det blir för perfekt.

kök

Båda älskar loppisar och de bästa, tipsar Johan, finns ute i landet. Hans egen favorit ligger i Bergslagen. Anna påpekar att det dock är viktigt att det blir en fin blandning av gamla och nya grejer. Men viktigast av allt, återigen, att det är hemtrevligt.
– Det här är ett hem där vi vill att alla ska känna sig välkomna och trivas. Jag blir så glad när folk säger att det är härligt att vara här. Det är långt mycket viktigare än att jag har en snygg matta, menar hon. 

Det är med många känslor de beskriver renoveringsresan, men omsorg är ordet som fastnar. De menar att gamla hus berättar en historia och förtjänar att bli behandlat med respekt.
– Det låter kanske lite flummigt men nu mer än någonsin känner jag att huset är levande, att gamla hus har en själ som jag respekterar och vill vårda. Det speglar en historia som man vill flirta med och det är därför vi har behållit så många detaljer eller i möjligaste mån försökt efterlikna originalet, förklarar Johan.

Färgskalan i hemmet går i varma naturtoner, med inslag av mönster på textilier, mattor och kuddar. Väggarna i hemmet är vitmålade men ändå levande tack vare att det inte är samma material överallt. I sovrummet är ena väggen liggande panel, som endast har grundmålats. Det ger ett lite ruffare intryck än en vanlig gipsvägg. Den idén tog de även vidare till innertaken.

– Det var en tillfällighet att den idén dök upp. Vi råkade komma till bygget precis när målarna grundmålat och vi såg att det blev en levande och hemtrevlig yta, säger Johan. Det visade sig också att det under plastmattan i Sveas rum låg ett gammalt grangolv.

kök
trädgård

– Det var kul att det gick att använda, och det var också det som gjorde att vi valde att ta bort parketten och ta fram originalgolvet även i vardagsrummet och köket, säger Johan och fortsätter: Spara granplank från väggarna som rivs. De är perfekta att lägga i de hål som blir i golven.

Viktigast av allt menar Anna är att barn måste få husera runt i villan. 
– Det är jätteviktigt att det får bo barn i vårt hem, att det får vara barnkalas med massor av blåbärssylt. Sen är det klart att vi vill ha ordning och reda, men det är inte värre än att man skaffar en korg för de leksaker som landar i vardagsrummet.

Trots att huset i kvadratmeter inte är så stort finns det plats för många. Runt huset finns flera uteplatser och en stor altan, med olika sittplatser beroende på vad man är sugen på just då, eller var solen står. Fasadkulören smälter fint in i omgivningen.
– Vi ville ha en grå fasad, men den fick inte bli för kall. Så fasaden drar lite åt grönt, medan utemöblerna fick bli vita eller grå, säger Anna.

Johan berättar om planerna för trädgården.
– I våras planterade vi gröna klätterväxter vid spaljén för att klä in altanen i grönska och vi kommer nog att sätta segelduk över pergolan på sikt.

Han visar vilka som är hans favoritplatser i trädgården.
– Här kan man ju enkelt duka upp till fest med långbord och vara typ 20 personer. Och det är det vi gillar, när det är opretentiöst, att folk bara kan glida förbi och hänga här. Vi byggde inte huset bara för oss utan för alla vi känner, avslutar han.

Sveas hus
Om familjen och huset

Här bor

Johan Bergman, 38 år
Anna Alfheim, 32 år
Svea Alfheim, snart 3 år
Favoritkulörer: Naturtoner som beige, vitt, brunt och grönt, med inslag av mönster utan att det blir skrikigt.
Favoritplatser: Bastun, köket, matplatsen, vid kaminen. Ja alla platser faktiskt.
Intressen: Naturen och fiske för Johan, sport, vänner och familj.
Drömmer om: En industrilokal med öppna ytor, där möblerna får bestämma, inte väggarna.

Om Huset

Vad: Tvåplansvilla i Älvsjö, utanför Stockholm.
Boyta: 68 kvm i boyta plus 45 kvm i biyta
Byggår: Tidigt 40-tal
Kulör- och materialval: Vita väggar, som är en blandning av gipsvägg, liggande panel och vitt kakel. Detaljer i trä, vintage, plåt och patina.
Trädgård: Stor altan i trä med pergola i mitten och ett stort träd som ger skön skugga, altandäck runt huset med olika sittplatser.

sv
har lagts till i sparat
har tagits bort från sparat
har lagts i din inköpslista
har tagits bort från din inköpslista
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du behöver välja en kulör