Rengöra och grundmåla träfasad

Leif Edenborg håller kurser runtom i Sverige för färghandlare och professionella målare – nu hjälper han dig att få till ett perfekt resultat vid fasadmålningen.
– Många rengör fasaden för dåligt vilket förstör möjligheterna till ett bra jobb redan från början. 80 procent av allt jobb sker innan själva målandet, säger han.
Kniv i väggen
 • Vilka är de vanligaste frågorna du brukar få av husägare som vill måla om?

  – ”Hur mycket färg behövs det?” är vanligt förekommande. Du behöver så mycket färg att det räcker för två lager och ibland kan det behövas grundfärg.

  Innan du springer iväg till affären gäller det att ha läst på – ordentligt. Och våga ta hjälp.

  – Ta reda på så mycket du bara kan om hur jobbet ska göras innan du sätter igång. Se även till att få andra råd, införskaffa rätt material och hitta en tidpunkt för att göra jobbet. Du hittar bra information i arbetsråden, avslutar Leif Edenborg.

 • Tvätt fasaden

  Rengör noga

  Samma smuts som fastnar på fönsterrutorna fastnar också på fasaden. Om du inte har tvättat fasaden på 10-15 år kan du tänka dig hur mycket smuts som finns.

  Börja med att kolla om alger eller mögel har börjat växa, då behövs alg och mögeltvätt. Blötlägg de ytor som ska tvättas före du lägger på tvättmedlet. Undvik att använda högtryckstvätt. För själva tvätten, fungerar en tvättborste man fäster på trädgårdsslangen, skölj noga. Glöm inte att täcka över ytorna på huset som inte ska tvättas. Även växterna närmast huset ska skyddas.

 • Spackla

  Kontrollera och laga

  Om du har träfasad måste du kolla om det finns trä som är ruttet. Hittar du det måste bitarna bytas ut innan du kan fortsätta. Kontrollera även om det finns sprickor i träet, skrapa upp dem och grundmåla ordentligt.

 • Skrapa

  Skrapa

  Du behöver bara skrapa bort färgen som sitter löst eller flagnar. Slarva inte, en dåligt skrapad fasad gör att färgen kommer fästa sämre sen. Den här delen av jobbet är tuff, ta en del av fasaden i taget.

  Glöm inte att använda en ordentlig skrapa, en modern variant som ligger skönt i handen är verkligen att rekommendera. Stålborstning kan också vara ett alternativ.

 • Grundmåla

  Grunda

  Lägg en grundolja på fasadens ändträ, sprickor och spikskallar. Du kan lägga på grundolja på hela fasaden om du sedan ska använda täcklasyr och lasyr.

  Vänta 30 minuter innan du lägger grundfärg på den oljade ytan. Om det är en gammal yta, särskilt om den vetter mot söder, kan det behövas grundmålas. Låt grundfärgen torka helt innan du fortsätter.

 • Måla med pensel

  Först och främst: håll koll på vädret. Du ska inte måla i stekande sol eller om det är fuktigt ute. Målar du på en fuktig yta kan det uppstå fuktblåsor, vilket inte är så snyggt.

  Stryk på rikligt med färg på hela väggen och var noga kring skarvar. Låt det torka i 1,5 dygn. Kör gärna ”tumtricket”, det vill säga om  tummen inte blir kladdig när du trycker och vrider om på den nymålade ytan är det bara att stryka på nästa lager.

   

 • sv
  har lagts till i sparat
  har tagits bort från sparat
  har lagts i din inköpslista
  har tagits bort från din inköpslista
  You have to choose a size.
  You have to choose a amount.
  Du behöver välja en kulör