Kulör till fasaden

Väljer du rätt färg till huset är succén given – men väljer du fel är katastrofen nära.
– Vanligaste misstaget är att måla i för starka kulörer, säger Yvonne Karlsson, certifierad färgsättare hos Beckers.
Svart hus
 • Dags att måla om fasaden hemma. Men vilken färg ska du välja?

  Yvonne Karlsson, med mångårig erfarenhet av att färgsätta hus, avslöjar nu sina bästa tips.
  – Utgångspunkten bör vara husets stil, man bör hålla sig inom de kulörerna som var populära när huset byggdes. Om man till exempel är inne på att måla ett 70-talshus helvitt kanske man bör tänka ett varv till, säger hon.

  Att gå runt eller cykla i grannskapet är en framgångsrik metod för att skaffa sig inspiration inför ommålningen.
  – Det finns inget bättre sätt i mina ögon. Då får man se hur en färg ser ut på fasaden och hur den fungerar mot omgivningen. Hittar man ett hus man gillar tycker jag att man kan knacka på och fråga vad kulören heter.

  Yvonne Karlsson rekommenderar även att dubbelkolla med kommunen innan man sätter igång med jobbet.
  – På en del platser är färgskalorna bestämda i detaljplanen. Vill man byta kulör är det säkrast att rådfråga kommunen, annars kanske man står där med ett nymålat hus som måste målas om igen. I vissa fall finns det även K-märkning att ta hänsyn till. 

 • Gult hus

  Vilket är det vanligaste misstaget svenskarna gör när de ska välja kulör?

  – Absolut vanligast är att man valt för starka kulörer, man är inte medveten om hur den blir på fasaden. Oftast hinner man ju rätta till sitt misstag, men visst har jag hört om situationer där man står med ett ”lysande” hus.

  Dagens nybyggda hus, ofta funkisinspirerade, går främst i svart, grått och vitt. En tydlig brytning mot 80-talets färggladare hus.

  – Trenden är starkt kopplad till den grafiska skalan, det är rätt avskalat med en hel del träinslag. Som alltid handlar det om en önskan att förnya sig. Samtidigt tror jag att vi inom några år kommer se en återgång, de områden som byggs nu har ofta gröna eller jordfärger på husen men användningen av mer färg ökar.

  En färg som för evigt verkar ha målat in sig i den svenska folksjälen är så klart falurött. En gång överklassens inspiration av Europas tegelslott och städer – idag i varmans ägo.

  – En röd stuga med vita knutar och hissad svensk flagga är något av sinnebilden av Sverige. Falurött kommer förmodligen aldrig försvinna från svenska hus.

 • Tips – så väljer du rätt kulör

  • Kolla runt i området där du bor. Vilka färger dominerar? Kommer din idé att passa in?
  • Utgå från naturen. I det stora hela är naturen rätt nedtonad och enhetlig. De starka färgerna återfinns i detaljerna, som blommor. Ha gärna det i åtanke gällande färgsättningen av huset också.
  • Ta med valda färgprover från butiken utomhus. Alla färger blir ljusare och mer kulörta i dagsljus.
  • Provmåla en kvadratmeter spånskiva. Den kan du flytta runt så du får en uppfattning hur färgen gör sig på husets olika väggar.
  • Fråga om hjälp. Din lokale färghandlare har säkerligen information på vilka färger som är populära i området och kan tipsa vad som passar just ditt hus.
 • Kulörer för träfasaden

  Dags att välja kulör till huset? Här hittar du alla våra färgkartor för träfasader. 
   

   

 • sv
  har lagts till i sparat
  har tagits bort från sparat
  har lagts i din inköpslista
  har tagits bort från din inköpslista
  You have to choose a size.
  You have to choose a amount.
  Du behöver välja en kulör