Måla över tapet

Det är enkelt att måla över tapeten. Som vid all målning ska du vara noggrann med underarbetet. Förarbetet beror på vilken slags tapet du har. Då får du ett fint resultat som håller länge.
Vad har du för tapet?

Vad har du för tapet?

De fyra vanligaste tapetsorterna är papperstapet, vinyltapet, strukturvinyltapet och textilväv. Oavsett vilken tapet du har så börja med att damma av väggarna och kontrollera så tapeten sitter ordentligt fast. Om den släpper mycket bör du dra ner tapeten helt och hållet. Lösa skarvar och hörn kan du limma fast med lite tapetklister. Laga skruvhål och andra mindre skador med latexfog.

Välj färg, kulör och verktyg

Välj färg, kulör och verktyg 

Ett litet färgprov ser annorlunda ut på en större yta. Ett bra tips är därför att köpa ett par provburkar i olika kulörer och testmåla en bit av väggen. En tumregel är att ett smutsigt färgprov blir mer kulört på väggen, och att en matt färg i regel upplevs lugnare än en färg med mycket glans. Att måla väggarna med roller går snabbt. Fråga i butiken så får du hjälp att välja rätt roller för dina väggar. Köp även en pensel till ytorna närmast taket och runt dörrar, fönster och eluttag där det kan vara svårt att komma åt med roller. 

Dags att måla

Dags att måla

Skydda golvet med täckpapp. Maskera foder, lister och eluttag med maskeringstejp. Papperstapet grundas en gång med tapetgrund. Sen målar du två gånger med väggfärg. Vinyltapet tvättas med Beckers målartvätt och målas därefter två gånger. Har du en strukturvinyltapet så börjar du med att riva ner det yttre skiktet och låter papperstapeten sitta kvar. Därefter målar du med tapetgrund en gång och väggfärg två gånger. Även textilväv ska målas med tapetgrund innan två strykningar med väggfärgen. Tänk på att alltid följa torktiderna på burkarna. Om du ska måla taket också så gör det innan du målar väggarna.

sv
har lagts till i sparat
har tagits bort från sparat
har lagts i din inköpslista
har tagits bort från din inköpslista
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du behöver välja en kulör