Så väljer du rätt vit kulör

beckers vita kulörer

Den ultimata guiden till den perfekta vita nyansen

Både tidlös och trendig, vitt är en klassiker som funkar i alla rum med sin enkla, ljusa och rena look - ett lager med vit färg kan verkligen ge ett rum ett riktigt ansiktslyft och andas liv i även de mörkaste utrymmen. Den enda utmaningen? Att välja rätt vit.

För att göra det enkelt för dig har vi samlat allt du behöver veta för att välja den perfekta vita kulören, varje gång. Och såklart ett urval av våra mest populära vita genom tiderna, plus några nya favoriter.

Helt enkelt de enda vita du behöver. De vackra varmvita, de krispigt kallvita och några rena neutralt vita utan undertoner. 

Varm, kall & neutral vit

Ja, du läste rätt. De flesta vita kulörer du ser är inte bara vita. De kan variera både i temperatur, svärta och djup och att välja den bästa vita för just ditt rum gör hela skillnaden. 

Varmvita kulörer som tex Alba eller Vitsippa är mångsidiga och skapar en mysig atmosfär som ser bra ut i de flesta rum, medan svalare vita som tex Snö och Näckros passar bäst i soldränkta rum med mycket dagsljus, gärna kombinerad med kulörer som matchar dess undertoner – som blått och grönt. En ren, neutral vit väggfärg som tex vår populära Kokos är bäst för att skapa en skarp, gallerikänsla som hjälper djärva kulörer och ljusa accenter att poppa. 

Om du inte är säker på vad som passar bäst för just ditt rum så är en neutral ren vit oftast ett säkert kort.

Låt befintliga färger i rummet sätta tonen

Vita väggar studsar runt både färg och ljus och påverkas därför av vad som redan finns i ditt rum. I ett rum med mycket ljusinsläpp kan grönskande träd utanför eller den blå nyansen från din matta reflekteras på dina väggar. Har du kanske möbler med varma trätoner och tyger? Välj då med fördel en vit färg som kompletterar eller matchar dem.

Förstå det naturliga ljuset i ditt rum

Var uppmärksam på hur mycket solljus ett rum får och från vilket håll ljuset kommer. Rum som vetter mot norr tenderar att ha ett svalare, svagare ljus och behöver ofta en varmare vit färg som tex Alba för att få balans. Rum som vetter mot söder får ett intensivt gyllene ljus och en kallare vit färg som Snö kan hjälpa till att neutralisera det varma ljuset en aning. 

Om du målar rum som vetter mot öster eller väster, kom ihåg att det naturliga ljuset förändras mycket under dagen. Både östligt och västligt ljust är ljusare på morgonen och svagare på eftermiddagen och rum i västerläge får en mer gyllene ton i skymningen.

Provmåla innan du bestämmer dig

Det är viktigt att provmåla innan du bestämmer dig. En kulör påverkas av faktorer som yta, glans, material och ljus och kan därför se olika ut i butiken och hemma på väggen. Vi har både minirollers och kulörprover i papper som kan hjälpa dig i dina kulörval.

sv
har lagts till i sparat
har tagits bort från sparat
har lagts i din inköpslista
har tagits bort från din inköpslista
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du behöver välja en kulör