Måla tak inomhus

Titta upp! Har du tänkt på hur viktigt taket är i ett rum? Ett fräscht och nymålat tak lyfter verkligen helheten. Vitt är vanligast men kan också vara fint att välja en kulör. Här får du tips på hur du ska göra.
tak

Vilken typ av tak har du?

Börja med att provtvätta en liten yta av taket. Sitter färgen kvar kan du fortsätta tvätta. Om färgen löses upp och släpper är det förmodligen målat med limfärg tidigare. Då behöver taket tvättas extra noga med mycket vatten så att all färg försvinner. Om färgen dammar av sig på torr trasa är det med största sannolikhet kalkfärg. Då ska du borsta rent taket så underlaget blir fast. Använd alltid handskar och skyddsglasögon när du tvättar.

skydda golvet

Innan du målar

Töm rummet på möbler så blir det lättare att måla. Skydda golvet med täckpapp och väggarna med skyddsplast om du inte ska måla om dem också. Ska du måla även väggarna så börja med taket. Skrapa bort lös färg och spackla eventuella sprickor och skador i taket. Slipa de spacklade ytorna och damma sedan noga innan du börjar måla.

rolla färg

Välj färg och kulör

Det finns olika färger för olika tak, fråga personalen i butiken så får du hjälp att välja rätt färg. Här får du också hjälp att välja roller. Det är vanligast att måla taket vitt i en helmatt färg. Vitt reflekterar ljuset och ger rymd åt rummet, men det kan också vara fint att måla taket i en kulör som går ihop med väggen. Har du till exempel ett rum med mycket takhöjd och vill skapa en mer ombonad känsla väljer du en mörkare kulör.

Dags att måla

Börja med att måla ytan närmast väggen med pensel då den är svårt att komma åt med roller. För att slippa skarvar ska du alltid måla i ljusets riktning, det vill säga måla från fönstret och in mot mitten. Finns det flera fönster i rummet så utgår du från det som har mest ljusinsläpp. Måla hela taket vid samma tillfälle så det blir en jämn yta. Tänk på att alltid följa torktiderna på färgburken.

sv
har lagts till i sparat
har tagits bort från sparat
har lagts i din inköpslista
har tagits bort från din inköpslista
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du behöver välja en kulör