Måla tak inomhus

Se upp! Har du tänkt på hur viktigt taket är i ett rum? Ett fräscht och nymålat tak lyfter verkligen helheten. Vitt är vanligast men kan också vara fint att välja en kulör. Här får du tips på hur du ska göra.
 • Innan du målar

  Töm rummet på möbler så blir det lättare att måla. Skydda golvet med täckpapp och väggarna med skyddsplast om du inte ska måla om dem också. Ska du måla även väggarna så börja med taket. Skrapa bort lös färg och spackla eventuella sprickor och skador i taket. Slipa de spacklade ytorna och damma sedan noga innan du börjar måla.

 • Välj kulör

  Välj vilken kulör du vill måla ditt tak med. Olika produkter har olika glanstal och egenskaper, så fundera över ljusinsläpp och provmåla alltid innan du målar hela taket för att vara säker på att du blir nöjd med kulörvalet.

 • Dags att måla

  Börja med att måla ytan närmast väggen med pensel då den är svårt att komma åt med roller. För att slippa skarvar ska du alltid måla i ljusets riktning, det vill säga måla från fönstret och in mot mitten. Använd rikligt med färg för att slippa flammighet. Finns det flera fönster i rummet så utgår du från det som har mest ljusinsläpp. Måla hela taket vid samma tillfälle så det blir en jämn yta. Tänk på att alltid följa torktiderna på färgburken.

 • sv
  har lagts till i sparat
  har tagits bort från sparat
  har lagts i din inköpslista
  har tagits bort från din inköpslista
  You have to choose a size.
  You have to choose a amount.
  Du behöver välja en kulör