Återvinn klassiska möbler med ny kulör

I dagens slit-och-släng-samhälle vill vi inspirera till att måla om istället för att köpa nytt. Vad händer om man tar något så klassiskt som vitmålade, marin däcksstolar och ger dem en ny kostym? Vi målade om stolar och bord i tre matchande kulörer. Resultatet blev en sober utemöbel med lounge-känsla.

terrass

I Stockholms skärgård står ett nybyggt timmerhus, sobert målat i svart vilket smälter in fint i den grönskande naturtomten. Timmerhusets stora trädäck har oljats in med en färglös olja för skydd mot väder och vind, och för att träet ska behålla sin naturliga ådring och karaktär. På trädäcket ville familjen skapa en rofylld lounge-hörna för sköna stunder i solen eller en svalkande vila i skuggan. För att få rätt känsla ville de inte ha stål- eller plastmöbler utan hade siktet inställt på trämöbler. Valet föll på klassiska vitmålade däcksstolar. När stolarna väl kom på plats kändes det vita tyvärr alldeles för skarp mot den svartmålade fasaden. Men istället för att byta ut dem valde familjen att måla om möblerna.

krukor
stolar

De köpte tre provburkar med närliggande nyanser av grått. Vid provmålningen blev de förtjusta i alla nyanserna och valde därför att använda samtliga, på olika sätt. Eftersom kulörerna håller sig inom samma grå familj så blev resultatet ändå enhetligt. Olika nyanser ger en fin och naturlig variation. De stora däcksstolarna målades i kulören Lergrå 047, den lilla stolen i kulören Linne 046. För att bryta av lite och för att flirta med den svarta fasadkulören valdes en den mörkare grå Rök 049, till bordet. Av färgen som blev över målades även en bricka, en kruka och en korgväska i samma kulör som bordet. Resultatet blev sobert grå möbler och detaljer som matchar både fasad om omgivning på ett fint sätt.

Tips!
  1. Det mesta går att måla om, se bara till att göra förarbetet ordentligt. Då fäster färgen bättre och du får ett resultat som håller sig fint länge. 
  2. Våga använda nya kulörer på klassiska möbler. Var kreativ och skapa din personliga stil.  
  3. Titta på omgivningen! Hur matchar kulörerna du valt fasaden, trädgården och andra detaljer på uteplatsen?
  4. Köp flera provburkar med kulörer som skiftar i nyans. Att måla möbler som står bredvid varandra i olika nyanser ger en fin och levande effekt. 
  5. Måla mer än möblerna. Det är jättefint att måla andra detaljer som blomkrukor, korgar och vattenkannor.
sv
har lagts till i sparat
har tagits bort från sparat
har lagts i din inköpslista
har tagits bort från din inköpslista
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du behöver välja en kulör