Beckers - En färgstark historia

Kulörer

Med sina 150 år är Beckers ett av Sveriges äldsta färgvarumärken och regnbågen en av våra mest kända logotyper. Allt började med en specialbutik i centrala Stockholm, och en tysk kemist som såg färgens möjligheter.

 

När den svenska näringsfriheten upprättades 1864 öppnade det upp för nya möjligheter att driva verksamhet. En av dem som tog chansen var Carl Wilhelm Becker, en ung tysk kemist som kom till Sverige som säljare och slog sig ner i Stockholm. 1865 öppnade han landets första specialbutik för färg och fernissa på Malmtorgsgatan 5. Knappt tio år senare togs den första egna fabriken för tillverkning av färg och fernissa i bruk. Kring sekelskiftet finns flera Beckers-butiker i Stockholm och 1901 flyttas tillverkningen till en ny fabrik på Lövholmen där verksamheten kommer att bli kvar till början av nästa sekelskifte.

 

Färg för alla

I takt med att det svenska folkhemmet tar form under 1940- och 50-talen växer gör-det-självmarknaden. Beckers som tidigare framförallt varit proffsmålarnas val presenterar en rad produkter för konsumenter, den mest framgångsrika blir latexfärgen Spred som lanseras 1951. Som kuriosa kan nämnas att Carl och Carin Larsson färgsatte sitt Sundborn med Beckers produkter, och att kupoltaket på den välkända Vasilijkatedralen vid Röda Torget i Moskva är målad med Beckers.

 

Regnbåge och miljöarbete

Drygt hundra år efter att Carl Wilhelm Becker öppnar sin första butik får Beckers 1967 sin färgglada logotyp regnbågen. Företaget är nu en av de främsta färgtillverkarna i Sverige och har även etablerat sig på den norska och danska marknaden. Konkurrenten Alcro växer parallellt och 1986 går de samman i företaget AB Alcro-Beckers. 1991 samlar de sin produktion i en ny gemensam fabrik på Lövholmen, 2008 flyttades all produktion till Nykvarn och en av Europas mest miljöanpassade fabriker. Idag är hela 99 procent av Beckers färger vattenburna och miljömärkta med Svanen. Företaget har stort fokus på miljöarbete och en målsättning att sänka koldioxidutsläppen med 50 procent till 2020.

 

En del av Tikkurila Group

Sedan 2001 ingår Beckers i Tikkurila Group, som är en ledande nordisk färgleverantör, känd för sina starka varumärken, höga kvalitet och professionella tjänster. Läs gärna mer om vår internationella koncern

 

 

Har du frågor?

Vår kundservice är experter på färg och målning. Fråga oss vad du vill – inga frågor är för lätta eller svåra »

sv
har lagts till i sparat
har tagits bort från sparat
har lagts i din inköpslista
har tagits bort från din inköpslista
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du behöver välja en kulör