Beckers_historia_hörnbutik

En färgstark historia

Med sina 150 år är Beckers ett av Sveriges äldsta färgvarumärken och regnbågen en av våra mest kända logotyper. Allt började med en specialbutik i centrala Stockholm, och en tysk kemist som såg färgens möjligheter.  

När den svenska näringsfriheten upprättades 1864 öppnade det upp för nya möjligheter att driva verksamhet. En av dem som tog chansen var Carl Wilhelm Becker, en ung tysk kemist som kom till Sverige som säljare och slog sig ner i Stockholm. 1865 öppnade han landets första specialbutik för färg och fernissa på Malmtorgsgatan 5. Knappt tio år senare togs den första egna fabriken för tillverkning av färg och fernissa i bruk. Kring sekelskiftet finns flera Beckers-butiker i Stockholm och 1901 flyttas tillverkningen till en ny fabrik på Lövholmen där verksamheten kommer att bli kvar till början av nästa sekelskifte.

W.Becker
beckers-history-of-beckers-6

Färg för alla

I takt med att det svenska folkhemmet tar form under 1940- och 50-talen växer gör-det-självmarknaden. Beckers som tidigare framförallt varit proffsmålarnas val presenterar en rad produkter för konsumenter, den mest framgångsrika blir latexfärgen Spred som lanseras 1951. Som kuriosa kan nämnas att Carl och Carin Larsson färgsatte sitt Sundborn med Beckers produkter, och att kupoltaket på den välkända Vasilijkatedralen vid Röda Torget i Moskva är målad med Beckers.

Regnbåge och miljöarbete

Drygt hundra år efter att Carl Wilhelm Becker öppnar sin första butik får Beckers 1967 sin färgglada logotyp regnbågen. Företaget är nu en av de främsta färgtillverkarna i Sverige och har även etablerat sig på den norska och danska marknaden. Konkurrenten Alcro växer parallellt och 1986 går de samman i företaget AB Alcro-Beckers. 1991 samlar de sin produktion i en ny gemensam fabrik på Lövholmen, 2008 flyttades all produktion till Nykvarn och en av Europas mest miljöanpassade fabriker. Idag är hela 99 procent av Beckers färger vattenburna och miljömärkta med Svanen. Företaget har stort fokus på miljöarbete och en målsättning att sänka koldioxidutsläppen med 50 procent till 2020.

beckers-history-of-beckers-4

Milstolpar i Beckers historia

1864 – Den svenska näringsfriheten upprättas

1865 – Företaget grundas av Carl Wilhelm Becker

1874 – Beckers första fabrik för framställning av färg och fernissa tas i bruk

1901 – Företaget flyttar sin produktion till en ny fabrik på Lövholmen

1916 – Även huvudkontoret flyttar till Lövholmen

1940-tal – Beckers som tidigare fokuserat mest på målare tar fram en rad konsumentprodukter

1951 – Latexfärgen Spred börjar tillverka på licens av ett amerikanska bolaget. Färgen blir en succé!

1967 – Beckers logotyp regnbågen lanseras

1986 – Beckers går ihop med konkurrenten Alcro

1991 – Alcro Beckers produktion samlas i en ny fabrik på Lövholmen

2001 – Den finska koncernen Tikkurila köper Alcro Beckers

2008 – Alcro Beckers toppmoderna fabrik öppnar i Nykvarn och huvudkontoret flyttar till Hammarbyhamnen i Stockholm

Har du frågor?

Vår kundservice är experter på färg och målning. Fråga oss vad du vill – inga frågor är för lätta eller svåra.