Måla väggarna

Ser rummet trist ut? Har du tröttnat på färgen eller tapeten på väggarna? Att måla om är ett roligt sätt att förnya och det är inte svårt. Här får du tips på vad du ska tänka på och hur du får bäst resultat.
Titta på väggarna

Titta på väggarna

Är väggarna målade sedan tidigare? Då räcker det att du spacklar igen hål och andra skador. Slipa de spacklade ytorna med ett fint slippapper. Är väggarna tapetserade? Spackla i så fall skarvarna mellan tapetvåderna också så får du en jämn och fin yta.

Vilken färg ska du ha?

Vilken färg ska du ha?

Utgå från vad just du tycker om. Tänk på att ett litet färgprov ser annorlunda ut på en större yta. Ett bra tips är därför att köpa ett par provburkar i olika kulörer och testmåla en bit av väggen. En tumregel är att ett smutsigt färgprov blir mer kulört på väggen. En matt färg upplevs i regel lugnare än en färg med mycket glans. 

Välj rätt verktyg

Välj rätt verktyg

Att måla väggarna med roller är enkelt och går snabbt. Bestäm dig för vilken yta du vill ha och välj en roller som passar. En roller med lång lugg ger mer struktur på väggen medan en kort lugg ger en slät yta. Tänk också på att du behöver en mindre pensel för att måla runt dörrar, fönster och eluttag där det kan vara svårt att komma nära med en roller. 

Städa innan du målar

Städa innan du målar

Borsta bort damm från väggarna. Är väggarna smutsiga tvättar du dem med Beckers målartvätt. Följ tvättråden på produkten och skydda golvet med täckpapp. Maskera foder, lister och eluttag med maskeringstejp.

Dags att måla

Dags att måla

Grunda med ett lager grundfärg och stryk därefter två gånger med täckfärgen. Ofta ser det fint ut redan efter första strykningen men för att få ett fint slutresultat ska du alltid måla två gånger. Torktiden hittar du på färgburken. 

Njut av resultatet

Njut av resultatet

Så snart väggarna är dammtorra kan du ta bort maskeringstejpen och täckpappen. Sen är det bara att ställa tillbaka möblerna och inreda rummet på nytt. Kanske blir du inspirerad att måla om även möblerna?

 

 

 

 

 

 

 

 

Ladda ner arbetsråd som PDF

sv
har lagts till i sparat
har tagits bort från sparat
har lagts i din inköpslista
har tagits bort från din inköpslista
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du behöver välja en kulör