Måla väggarna

Ser rummet trist ut? Har du tröttnat på färgen eller tapeten på väggarna? Att måla om väggarna är ett roligt sätt att förnya och det är inte svårt. Här får du tips på vad du ska tänka på och hur du får bäst resultat när du målar om väggarna själv. Vi guidar dig och bjuder på smarta målartekniker så som hur du undviker ränder, hur du gör vid förarbetet och mycket mer!
 • Täckpapp rullas ut för att skydda golvet vid målning

  Innan du målar

  Köp några provburkar i olika kulörer och testmåla en bit av väggen. En tumregel är att ett smutsigt färgprov blir mer kulört på väggen. En matt färg upplevs i regel lugnare än en färg med mycket glans. När du väljer roller är det bra att tänka på att en roller med lång lugg ger mer struktur på väggen medan kort lugg ger en slät yta. En mindre pensel för att komma åt intill lister, fönster och eluttag kan också vara bra att ha. Är väggarna målade sedan tidigare? Då räcker det att du spacklar igen hål och andra skador. Slipa de spacklade ytorna med ett fint slippapper. Kom ihåg att skydda golv med tex täckpapp och lister med amskeringstejp. Läs här om du ska måla om en tapetserad vägg.

 • Ett leende par med penslar i händerna

  Dags att måla - så målar du vägg utan ränder

  Grunda med ett lager grundfärg och stryk därefter två gånger med täckfärgen. Ofta ser det fint ut redan efter första strykningen men för att få ett fint slutresultat ska du alltid måla två gånger. Kom ihåg att efterrolla för att få en jämn slutyta men gör det i den våta färgen. Har färgen redan hunnit torka finns risken för randigt och flammigt resultat. Torktiden hittar du på färgburken. 

 • En nymålad vägg

  Ta bort tejp efter målning

  Det snyggaste resultatet får du om du tar bort maskeringstejpen och täckpappen så snart väggarna är dammtorra. Om du väntar med att ta bort tejpen tills färgen har torkat helt riskerar du att få med delar av färgen också.

   

  Njut av slutresultatet av en målad vägg

  Sen är det bara att ställa tillbaka möblerna och inreda rummet på nytt. Kanske blir du inspirerad att måla om även möblerna?

   

   

   

   

   

   

   

   

  Ladda ner arbetsråd som PDF

 • sv
  har lagts till i sparat
  har tagits bort från sparat
  har lagts i din inköpslista
  har tagits bort från din inköpslista
  You have to choose a size.
  You have to choose a amount.
  Du behöver välja en kulör