Måla plåt och metall

Var extra noga med underarbetet innan du målar stuprör, hängrännor och andra detaljer av plåt och metall så håller ytorna sig fina länge. Rätt färg skyddar dessutom mot rost och ger huset ett fint och fräscht intryck.
 • Tvätta plåten

  Rengör

  Tvätta lätt smutsade ytor med Utomhustvätt, följ rekommendationen på förpackningen. Lägg på rengöringsmedlet med svamp, borste eller skumspruta. Borsta nerifrån och upp. Låt verka cirka 15 minuter och skölj sedan bort med rikligt med vatten.

  Är ytorna mycket smutsiga eller angripna av mögel bör du lägga på ett Alg och Mögelmedel. Följ instruktionerna på förpackningen.

 • Ta bort all rost

  Ta bort all rost

  Skrapa och slipa bort all rost. Var noggrann med detta så minskar du risken för att det rostar igen. Slipa hårda och blanka färgytor matta. Är färgen i dåligt skick är det bäst att ta bort den helt och hållet med färgborttagningsmedel. I pdf:en nedan kan du läsa mer om hur du ska behandla olika plåt- och metallytor.

 • Grundmåla

  Grundmåla

  Se till att ytan är torr, ren och fri från damm. Välj en grundfärg som passar för den yta du ska måla, fråga din färghandlare om du är osäker och följ alltid rekommendationen på burken. Stryk på ett rejält lager med färg i kanter, veck och bockningar så håller färgen bättre.

 • Måla

  Måla

  Följ torktiderna för grundfärgen innan du målar med den täckfärg du valt. Måla alltid två gånger, följ torktiderna och rekommendationerna på burken. Ta bort maskeringstejpen när du målat klart, innan färgen torkat så att tejpen inte fastnar i färgen.

 • Tips!

  • Måla inte på solvarma ytor eller när det regnar. Växlande molnighet är bästa målarvädret. 
 • sv
  har lagts till i sparat
  har tagits bort från sparat
  har lagts i din inköpslista
  har tagits bort från din inköpslista
  You have to choose a size.
  You have to choose a amount.
  Du behöver välja en kulör