Måla vardagsrummet

Vardagsrummet. Själva ordet säger allt om vilket viktigt rum det är. Det är här vi vilar, tittar på tv, läser, kanske jobbar, gör läxor, myser, leker, äter och umgås med familj och vänner. Helt enkelt ett rum med många funktioner. Börja med att fundera på hur just du och din familj använder ert vardagsrum. Vilka möbler ska få plats, hur stort är rummet och hur många fönster finns det? Allra viktigast är att bestämma vilken känsla ni vill ha i rummet. Här finns inga rätt eller fel, men det finns tips som guidar till rätt stämning med hjälp av kulörer. 

Vardagsrum

Skapa rum i rummet

Många hem har idag öppen planlösning där kök och vardagsrum går ihop. Ett tips för att ändå skilja de olika ytorna åt är att skapa rum i rummet med hjälp av färg. Ett exempel är att rama in matplatsen genom att måla den delen av väggen i en avvikande kulör eller ton i ton med de övriga väggarna. På samma sätt kan du måla en läshörna för att skilja den från övriga rummet. Målar du ton i ton utgår du från en kulör som får vara huvudkulören och jobbar därefter med en mörkare och en ljusare nyans av den.

Vardagsrum
Kakelugn

Ljusa kulörer

Har du ett litet vardagsrum och vill skapa en rymlig och luftig känsla ska du måla med ljusa kulörer på väggar, golv, tak och snickerier. Väljer du till exempel vitt kan det vara väldigt fint att jobba med olika glanstal för att skapa effekt. Matta väggar är jättefina till blanka snickerier. Bra, och framförallt olika typer av, belysning är också viktigt för rummets känsla och funktioner. Kombinera alltifrån flödade allmänljus till punktbelysning och levande ljus.

Dämpade kulörer

Föredrar du ett mörkare och mer ombonat vardagsrum ska du måla med dämpade och mustiga kulörer. Ett tips är att välja material och kulörer som är varma som koppar, mässig, guld, orange och gult. Precis som med ljusa kulörer är det jättefint att blanda dem i matta och blanka ytor. Det är också fint att måla ton i ton. Måla väggarna i en nyans, snickerierna en annan och kanske taket i en tredje.

Mörk vägg
Glöm inte detaljerna
  • Har ert vardagsrum fina snickerier som ni vill framhäva ska ni måla dem vita, eller i annan en kulör som står i kontrast till väggarna.
  • Enkla foder och tråkiga dörrar tonar ni enkelt ner genom att måla dem i samma kulör som väggarna. Att till exempel måla väggarna med en matt grå kulör och snickerierna i samma grå men med mer glans är mycket effektfullt och fint.
  • Väljer ni ljusa och naturnära kulörer och material så är det jättefint att måla några detaljer i en helt avvikande kulör som sticker ut.
  • Kanske har du en matta eller en fåtölj i en kulör som du gillar extra mycket? Plocka upp den kulören, köp loppisprylar och måla i samma. Det blir fina detaljer som skapar en härlig helhet i rummet.
     

Planerar du även att måla om andra rum i hemmet? Då kan vi tipsa om våra inspirationsartiklar måla om sovrume, måla hallen eller hur du målar om köket

sv
har lagts till i sparat
har tagits bort från sparat
har lagts i din inköpslista
har tagits bort från din inköpslista
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du behöver välja en kulör