5 saker att tänka på när du ska måla om

Rätt kulörer gör hela skillnaden för ditt hem och för att trivas ska du välja kulörer som ligger dig varmt om hjärtat. Fundera först igenom vilken känsla du vill skapa i rummet och hur rummet används innan du börjar fundera på kulör. Här kommer några fler tips på vägen.

Beckers tips

1. Tänk på helheten först

Det kan vara bra att ha en ungefärlig plan för hela huset eller lägenheten innan du börjar. Med hjälp av ett moodboard samlar du inspiration och idéer för att få till det där hemmet du drömmer om. Glöm inte bort att du även kan måla lister och tak, här kan du välja att färgmatcha eller kontrastera mot väggfärgen. 

Det är även bra att tänka på hur den valda kulören i rummet matchar med kulörer i intilliggande rum, speciellt om rummen ligger i fil. Om du är osäker är ett tips att välja en lugn och dämpad grund för att sedan kunna addera blickfång i form av inredningsdetaljer. Eller byta färg på ett element, snickerier eller varför inte måla om en hylla? 

Är du mer åt det djärva hållet finns det flera sätt att kombinera även färgstarka kulörer för att skapa en harmonisk miljö för ditt hem. Se punkt 4 i listan.

2. Ta tempen på omgivningen

Kulörer delas generellt sett in i tre grupper: varma, kalla och neutrala. Alla tre grupper påverkas av sin omgivning som till exempel i vilket väderstreck fönstren är riktade mot och vad som finns utanför. Det spelar också roll om du har ett mörkt eller ljust golv samt vilken belysning rummet har. Ibland är det svårt för ögat att se om en kulör är varm, kall eller neutral, då kan det vara bra att jämföra med andra nyanser för att se skillnad. 

 

3. Utgå från inredningen

Gör dina kulörval med tanke på befintliga material i rummet som till exempel trä, sten eller metall. Du kan även använda dig av olika kulörer i inredningen för att knyta samman paletten. Har du ett vackert stengolv är det fint att plocka upp kulörer från det och låta dem komma igen på väggar och detaljer för en harmonisk känsla. 

4. Bestäm dig för en metod

Förenkla kulörvalet genom att ta avstamp i antingen kulörtonslik färgsättning, nyanslika färger, komplementfärger eller lek runt med grannfärger.

5. Matt, blank eller mittemellan?

Det är inte bara kulörvalet som väger in när du ska måla om hemma. Även färgens glans påverkar hur kulören uppfattas och känslan i rummet. Det kan till exempel bli väldigt effektfullt att kombinera en helmatt vägg tillsammans med snickerier i en högre glans. Vill du däremot gå mot en mer sober, lugn känsla kan du använda samma glans till snickerierna.

beckers

Matta ytor

Matta ytor ger en djupare kulöråtergivning, motverkar ljusreflexer och ger ett harmoniskt intryck. Här får du känslan av en mjukt sammetslen yta.

Blanka ytor

Blanka ytor gör att kulörerna upplevs starkare, reflekterar ljus och skapar speglingar. Detta gör att helhetsintrycket blir mer levande.

gloss
sv
har lagts till i sparat
har tagits bort från sparat
har lagts i din inköpslista
har tagits bort från din inköpslista
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du behöver välja en kulör