Måla träfasad

Bra förarbete är A och O när du ska måla träfasaden. Cirka 80 procent av arbetstiden går åt till att tvätta, slipa och laga innan du målar. Var noggrann och låt det ta tid så får du en fasad som håller sig fin i flera år.
måla träfasad
Spela filmen »
Måla träfasad
 • Rengör

  Börja med att täcka in fönster och lägga ut skyddsplast på marken närmast fasaden. Skölj av fasaden med vatten och lägg sedan på Utomhustvätt, följ alltid rekommendationen på förpackningen. Låt medlet verka, skölj bort med rikligt med vatten. Ha inte för högt tryck om du använder högtrycksspruta då det kan skada träet.

  Om det finns alger och mögel på träet bör du lägga på ett Alg och Mögelmedel också. Medlet behöver inte sköljas bort men tänk på att följa instruktionerna på förpackningen.

 • Skrapa och slipa

  Kontrollera träet genom att stick med en kniv eller skruvmejsel här och var, speciellt vid skarvar och ändträ. Mjukt och fuktigt trä måste bytas ut innan du målar. Skrapar bort färg som flagar och sitter löst. Om det är blåsor och sprickor eller om färgen är målad i tjocka lager bör du ta bort all färg. Använde värme, skrapa eller färgborttagningsmedel.

 • Olja och grundmåla

  Använd grundolja på skarvar och ändträ, torka bort överflödig olja efter cirka 30 minuter. Grundmåla sedan alla ytor, följ torktiderna och rekommendationerna för den färg du valt. Sprickor som är större än två millimeter lagar du med målarfog efter att du grundmålat.

 • Måla

  Stryk på rikligt med färg, måla uppifrån och ner. Se till att färgen täcker överallt, var extra noga vid skarvar och ändträ. Låt färgen torka ordentligt innan du stryker på det andra lagret, följ alltid rekommendationerna på burken.

  Måla inte när det regnar då regnet kan göra ytan matt och fläckig.

 • Tips!

  Tvätta fasaden vartannat år så minskar du risken för alg- och mögelpåväxt. Beskär eller flytta buskar som står nära fasaden så sol och vind kommer åt. Om huset är målat med slam- eller linoljefärg tidigare bör du måla om med samma typ av färg. Be din färghandlare om hjälp om du är osäker på vilken färg huset är målat med tidigare.

   

 • sv
  har lagts till i sparat
  har tagits bort från sparat
  har lagts i din inköpslista
  har tagits bort från din inköpslista
  You have to choose a size.
  You have to choose a amount.
  Du behöver välja en kulör