Välkomnas av en färgglad hall

Med hjälp av kulörer kan du påverka upplevelsen av ditt hem. Vi vill inspirera dig att skapa ett personligt uttryck och att våga välja flera kulörer än en. Det är genom dina kulörval som ditt hem får en hemtrevlig känsla.

Med ett vackert stengolv är det fint att låta kulörer komma igen i färgsättningen för en harmonisk känsla.

Skapa balans med hjälp av kulör

Hur ser det ut i hallen hemma hos dig? En inte helt ovanlig syn i våra hem är högar av skor och väskor på golvet och överfulla krokar och klädhängare. Kaos framför ordning och reda, något som påverkar hela hemmet och även hur vi mår en enligt feng shui som menar att ytterdörren och hallen innanför är hemmets viktigaste rum. Det är det sista vi ser när vi går hemifrån och det första vi möts av när vi kommer hem.

Ta ut svängarna

Hallarna i våra hem är ofta små, långsmala och trånga utrymmen utan fönster. Men med rätt kulörer, bra belysning och dold förvaring går det faktiskt att skapa en bra hall, även om förutsättningarna inte är de bästa.

I hallen finns möjligheten att våga lite mer och som en bonus blir du lite extra glad när du kommer hem.

Med naturnära kulörer i grönt och beige kan du komma hem efter en lång dag och känna ett lugn direkt när du sätter foten innanför dörren.
Olika nyanser av samma kulör skapar ett djup i rummet och gör det genast mer intressant.

Jordnära golv och tak

Ett mörkt golv är bästa kombinationen till ljusa väggar.

Kontrast mellan vägg och golv är bra och ett mörkt golv till ljusa väggar skapar en känsla av bredd i rummet. Överhuvudtaget är det bra med jordnära kulörer på golvet för det ger en känsla av stabilitet. När det gäller taket är en enkel tumregel att måla ljusare nyanser om takhöjden är standard, det vill säga omkring 2.50 meter, då en mörkare kulör kan få taket att kännas lägre. Är taket betydligt högre gör däremot ett mörkt tak hallen mysigare. Riktigt mörka nyanser kan dock ge känslan av oändlighet, precis som en mörk stjärnhimmel gör.

Viktiga detaljer

Foder, lister och andra snickerier bör vara blanka då dessa gärna blir smutsigt och en yta med mer glans är enklare att torka av. Blanka snickerier blir dessutom fint till lite mattare väggar. För att få en harmonisk helhet i rummet är det fint att jobba med samma kulör på snickerier och väggar.
– Jobbar du med samma kulör på snickerier och väggar kan du välja att måla dörren i en annan kulör. Det kan ge känslan av att dörröppningen är större. Men en kulör på väggen, en på snickerier och en annan på dörren ger ett rörigt intryck. Tänk också på att mörka foder i kontrast till ljusa väggar får dörröppningen att se mindre ut. 

Med en nedtonad färgskala på väggar och snickerier är det dessutom enklare att plocka in detaljer utan att det blir rörigt.

3 tips för en välkomnande hall

1. Tänk tre 

Plocka upp en färg från något du tycker om, till exempel från en tavla eller textilier du redan har. Låt sen accentkulören återkomma på minst tre ställen för att skapa balans i rummet. Den behöver nödvändigtvis inte målas utan kan plockas upp i inredningsdetaljer.

 

2. Sätt ihop ett moodboard 

Botanisera bland inspirationsbilder och färgkartor. Sätt ihop ett moodboard med kulörer, möbler och inredning för att få en helhetskänsla av rummet så att du uppnår det slutresultat du önskar.

 

3. Utgå från det du redan har

För att få inspiration till vilken kulör som är rätt för dig och ditt hem kan det vara bra att kolla runt hemma. Kolla till exempel i garderoben, vilka färger gillar du att ha på dig? Vad tycker du är fint i en blombukett? Har du en favoritfåtölj

 

Alla våra inomhuskulörer

Välj och vraka och hitta den perfekta kulören för ditt hem. Här hittar du alla våra inomhuskulörer »

Planerar du även att måla om andra rum i hemmet? Då kan vi tipsa om våra inspirationsartiklar måla om sovrum, måla om vardagsrummet eller hur du målar om köket

sv
har lagts till i sparat
har tagits bort från sparat
har lagts i din inköpslista
har tagits bort från din inköpslista
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du behöver välja en kulör