Måla hallen för ordning och reda

Visst skulle det vara härligt att mötas av en vacker hall med ordning och reda när du kommer hem? Feng shui-experten Susanna Utbult delar med sig av sina bästa tips kring hur du skapar en välkomnande hall med hjälp av kulörer.

Balans med Feng shui

Hur ser det ut i hallen hemma hos dig? En inte helt ovanlig syn i våra hem är högar av skor och väskor på golvet och överfulla krokar och klädhängare. Kaos framför ordning och reda, något som påverkar hela hemmet och även hur vi mår en enligt feng shui som menar att ytterdörren och hallen innanför är hemmets viktigaste rum. Det är det sista vi ser när vi går hemifrån och det första vi möts av när vi kommer hem.

– Feng shui handlar om att skapa balans, harmoni och tydlighet för att få en bättre hemmamiljö som gör att vi mår bättre. Är det stökigt i hallen, som är vägen in i våra hem, leder det till obalans i resten av hemmet, säger Susanna Utbult.

hall

Ljusa väggar bäst

Hallarna i våra hem är ofta små, långsmala och trånga utrymmen utan fönster. Men med rätt kulörer, bra belysning och dold förvaring går det faktiskt att skapa en bra hall, även om förutsättningarna inte är de bästa.

– Har du stora ytor med naturligt ljusinsläpp är det enklare att jobba med mörka kulörer. Men har du en långsmal eller liten hall så kommer den kännas ännu smalare med mörka väggar. Då är det mycket bättre att jobba med vita väggar eller en annan ljus kulör för att skapa rymd. Är hallen mycket lång är ett tips att måla vitt nästan hela vägen men avsluta med ett mörkt fondparti. Det ger en känsla av att hallen är både kortare och bredare.

hall
hall

Jordnära golv och tak

Susanna tipsar vidare om att ett mörkt golv är bästa kombinationen till ljusa väggar.

– Kontrast mellan vägg och golv är bra och ett mörkt golv till ljusa väggar skapar en känsla av bredd i rummet. Överhuvudtaget är det bra med jordnära kulörer på golvet för det ger en känsla av stabilitet. När det gäller taket är det bäst att måla vitt om takhöjden är standard, det vill säga omkring 2.50 meter, då en mörk kulör får taket att kännas lägre. Är taket betydligt högre gör däremot ett mörkt tak hallen mysigare.

hall

Viktiga detaljer

Foder, lister och andra snickerier bör vara blanka då dessa gärna blir smutsigt och en yta med mer glans är enklare att torka av. Blanka snickerier blir dessutom fint till lite mattare väggar. För att få en harmonisk helhet i rummet är det fint att jobba med samma kulör på snickerier och väggar.
– Jobbar du med samma kulör på snickerier och väggar kan du välja att måla dörren i en annan kulör. Det kan ge känslan av att dörröppningen är större. Men en kulör på väggen, en på snickerier och en annan på dörren ger ett rörigt intryck. Tänk också på att mörka foder i kontrast till ljusa väggar får dörröppningen att se mindre ut. 

Med en nedtonad färgskala på väggar och snickerier är det dessutom enklare att plocka in detaljer utan att det blir rörigt.


– Lägg till kulörer som gör dig glad i tavlor till exempel. Fotografier är jättetrevligt i hallen för det är välkomnade och personligt. Och ska du bara ha färska blommor på en plats i ditt hem så är det i hallen. Speglar är också bra för det reflekterar ljuset och får rummet att kännas större. Ett annat tips är att ha en mysbelysning på timer för det är mycket trevligare att komma hem till en upplyst hall.

 

Om Susanna Utbult

Susanna Utbult, feng shui-konsult sedan många år och expert på området. Sedan 2010 äger och driver hon också Nordic School of Feng Shui.

3 steg till en välkomnande hall
  1. Kulörer
    Vitt tak, ljusa väggar och mörkt golv skapar en känsla av rymd i ett litet utrymme.
  2. Belysning
    Välj både en bra allmänbelysning så det blir enkelt att hitta grejer i lådor och skåp, och en mysig punktbelysning för stämning.

  3. Förvaring
    Ju renare ytor desto mindre stressiga blir vi. Dold förvaring är därför alltid bäst då det gör hallen mindre rörig.

 

Alla våra inomhuskulörer

Välj och vraka och hitta den perfekta kulören för ditt hem. Här hittar du alla våra inomhuskulörer »

Planerar du även att måla om andra rum i hemmet? Då kan vi tipsa om våra inspirationsartiklar måla om sovrum, måla om vardagsrummet eller hur du målar om köket

sv
har lagts till i sparat
har tagits bort från sparat
har lagts i din inköpslista
har tagits bort från din inköpslista
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du behöver välja en kulör