Tvätta träfasad

Tvättar träfasaden regelbundet så får du ett hus som mår bättre och håller sig fint längre. Smuts kan nämligen kapsla in fukt vilket gör att mögel och alger lättare fäster vilket i sin tur kan leda till att träet ruttnar. En ren fasad får dessutom huset att se nymålat ut längre.

1. Skydda fönstren

Utomhustvätt kan ha en etsande effekt på glas och ge gråa märken som är svåra att få få bort. Det är därför viktigt att täcka in fönstren med skyddsplast innan du tvättar fasaden.

beckers_tvatta_trafasad_1_tack_fonster_1

2. Tvätta

Skölj av fasaden med rent kallt vatten. Lägg sedan på Utomhustvätt med en svamp, borste eller skumspruta. Låt medlet torka i cirka 15 minuter, följ rekommendationerna på förpackningen.
beckers_tvatta_trafasad_4_tvatta_1

3. Skölj

Skölj bort tvättmedlet med rikligt med vatten. Tänk på att inte ha för högt tryck om du använder en högtrycksspruta då det kan skada träet. Rikta vattenstrålen längs med fasaden istället för rakt mot ytan så att smutsen inte trycks in i träet. Finns det alger och mögel på träet bör du lägga på ett Alg och Mögelmedel också. Medlet behöver inte sköljas bort. Följ instruktionerna på förpackningen.

beckers_tvatta_trafasad_2_spola_av_1

Tips!

Tvätta fasaden vartannat år så minskar du risken för alg- och mögelpåväxt. Beskär eller flytta buskar som står nära fasaden så sol och vind kommer åt. Passa på att tvätta staket, räcken och terrasser när du ändå tvättar fasaden så håller även dessa sig fina längre.

Det här behöver du:

Handskar, skyddsplast, utomhustvätt, alg och mögelmedel, lågtrycksspruta, tvättsvamp, tvättborste eller skumspruta och hink.

Ladda hem arbetsrådet som PDF

Färg för träfasad

Förläng livslängden på träfasaden med ny färg. Här hittar du alla våra produkter för träfasad.