Skapa din personliga stil i sovrummet med färg

Vilken stämning vill du ha i ditt sovrum? Ljust och luftigt eller mörkt och ombonat? Utgå från vad du gillar så blir det rätt. Färg är ett fantastiskt sätt att förändra, förbättra och skapa nytt. Här får du några tips på vägen.

Föredrar du ett mörkare och mer ombonat rum ska du använda dämpade och mustiga kulörer. Att måla ton-i-ton, det vill säga utgå från en kulör som du tycker om och välja en mörkare och en ljusare ton av den skapar ytterligare djup åt rummet

Visa din personlighet

Vissa vill ha rymd och mycket ljus för att lättare vakna, andra vill att sovrummet är ett mysigt krypin för vila. Det finns inga rätt eller fel här. Precis som val av kläder så handlar inredning och kulörval om personlighet. Om att hitta den stil som passar just dig och som skapar den stämning som du vill ha i ditt sovrum. Huvudsaken är att sovrummet blir en plats där just du kan koppla av, sover gott och vaknar utvilad. Detta är faktiskt något som kulörer kan bidra till.

Sovrum
Med en neutral palett och naturmaterial får du ett mysigt och lugnt sovrum.

Ljusa kulörer

Har du svårt att komma upp på morgonen? Ett ljust sovrum kan faktiskt göra det enklare att vakna. Ljusa kulörer på väggar, golv, tak och snickerier ger en rymlig och luftig känsla. Väljer du till exempel vitt kan det vara väldigt fint att jobba med olika glanstal för att skapa effekter. Matta väggar är jättefina till blanka snickerier.

Att måla en schablon eller något annat mönster i samma kulör som väggen, men med annan glans, är en fin detalj. Kontrasten mellan det matta och blanka förändrar sig med ljuset. Du kan också använda olika sorters belysning i rummet, från flödande allmänljus till punktbelysning och levande ljus.

Pigg pastellpalett. Med en mild gul får du en solig start på dagen.

Dämpade kulörer

Föredrar du ett mörkare och mer ombonat rum ska du använda dämpade och mustiga kulörer. En dämpad blå, grön eller grå kulör är exempelvis fint och har dessutom en lugnade effekt, vilket gör att de passar extra bra för sovrum. Precis som med ljusa kulörer är det jättefint att blanda matta och blanka ytor. Det är också fint att måla ton i ton, det vill säga utgå från en kulör som du tycker om och välja en mörkare och en ljusare ton av den. Måla väggarna i en, snickerierna i en annan och kanske taket i en tredje. Det viktiga är att du väljer en kulörskala som skapar en harmonisk helhet i rummet. 

Sätt guldkant på tillvaron med omfamnande kulörer och textilier.
Tänk på detaljerna
  • Har ditt sovrum fina snickerier och andra detaljer som du vill framhäva ska du måla dem vita, eller i en annan kulör som står i kontrast till väggarna.
  • Har du däremot enkla foder och trista garderobsdörrar kan du tona ner dem genom att måla in dem i samma kulör som väggarna.
  • Väljer du ljusa och naturnära kulörer och material i rummet så är det jättefint att måla några detaljer i en helt avvikande kulör som sticker ut.
  • Kanske har du en kudde på sängen i en kulör du gillar? Plocka upp den kulören, köp billiga prylar på loppis och måla i samma. Det blir jättefina detaljer som håller ihop helheten i rummet.
  • Sist men inte minst: våga vara personlig så kan det inte bli fel.

Alla våra inomhuskulörer

Välj och vraka och hitta den perfekta kulören för ditt hem. Här hittar du alla våra kulörer » 

Planerar du även att måla om andra rum i hemmet? Då kan vi tipsa om våra inspirationsartiklar måla hall, måla om vardagsrummet eller hur du målar om köket

sv
har lagts till i sparat
har tagits bort från sparat
har lagts i din inköpslista
har tagits bort från din inköpslista
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du behöver välja en kulör