Måla vitt är alltid rätt

Hör du till dem som gillar vitt? Då har du en bra grund för ditt hem. Men vitt är inte bara vitt. Inredningsexperten Mija Kinning delar med sig av sina bästa tips för hur du lyckas när du målar vitt. 

Vardagsrum

Vitt har alltid varit och kommer alltid att vara populärt i våra hem. 
– Det som är så härligt med vitt är att det är lite som att börja med ett tomt ark och sedan lägga till annat. Det mesta blir väldigt vackert mot en vit yta. Frågar du mig kan det aldrig bli trist med vitt, säger Mija Kinning som är inredare, scenograf och programledare känd från inredningsprogram som Bygglov och Roomservice.

Mija Kinning
kök
Vardagsrum

Att gå från det kalla vita till det varma vita kan vara mycket fint men det är viktigt att tänka på helheten.
– Stockholmsvitt med mycket gult i sig har varit populär väldigt länge och har nästan blivit standard för dörrar och andra snickerier. Har du snickerier målade i detta bör du välja en vit med gult i sig på väggarna. Risken är annars att snickerierna ser smutsiga och nikotingula ut. Vill du ha kritvita kalla väggar bör du därför måla även snickerierna i en kall vit.

Att jobba med olika glans och olika ytor av samma vita är både effektfullt och fint.
– Personligen gillar jag helmatta ytor som nästan ser ut som krita, det är otroligt vackert. Men jag tycker också om att jobba mellan noll och nittio i glans för att få skiftningar.

För Mija är vita väggar den perfekta grunden i inredningen. Ljusa väggar och tak ger rymd och får rummet att kännas större. Dessutom passar faktiskt alla typer av golv till vita väggar. Vitmålade golv behöver hållas efter mer än andra golv och på mörka golv syns damm mycket tydligare. Precis som mörka väggar kräver mörka golv mer belysning i rummet.
– Jag har själv mycket vitt hemma på väggarna och även vita golv för jag gillar kontrasterna som vitt ger och att det framhäver annat i rummet. Gröna växter, andra kulörer och material med olika struktur gör sig bra till vitt.

trappa

Som inredare utgår Mija alltid ifrån vad de som hon inreder hemma hos tycker om. Trender är inte viktiga utan det är den personliga smaken och stilen hon vill åt.
– Väldigt många tycker om vitt och det är inte konstigt. Vitt är en bra bas att utgå ifrån och du kan matcha vitt till vad som helst. Jag tror också att vi nordbor gillar vitt så mycket för att det är den kulör som reflekterar ljuset allra bäst och vi behöver mycket ljus här i norr.

Vitt är inte bara vitt – kulören finns i ett brett spektra från kallt med blå inslag till varmt som går åt det gula.
– Att jobba ton i ton med olika vita är väldigt fint. Vill du ha en krispig och sval känsla så väljer du nyanser i den blågrå skalan, vill du ha värme väljer du mer gula nyanser. Precis som alla kulörer beter sig vitt olika i olika ljus. Ta hem färgprover och provmåla för att se hur de olika vita fungerar i just ditt hem.

Kök

Vissa tänker kanske att det är tråkigt med vita väggar och något som bara den försiktiga inredaren väljer. Men faktum är att vita väggar öppnar upp helt andra möjligheter till att vara kreativ i andra val i inredningen än vad mer färgstarka väggar gör. 
– Jag tycker att du kan vara modig och våga blanda friskt med olika textiler som linne och sammet och olika kulörer till dina vita väggar. Det ger liv åt rummet och skapar en skön känsla. Tycker du till exempel om textiler med mycket mönster och kulörer är vita väggar jättebra och har du konst på väggarna så lyfter vitt verkligen den. Det enda du ska vara försiktig med är att blanda in för många olika träslag för det blir lätt rörigt.

Tips från Mija Kinning: Matcha vitt med andra kulörer

Varmt till varmt

Om du målar väggarna i en varm kulör så välj en varm vit till snickerierna. Har du en varmgrå nyans på väggarna, välj en varm vit med gult i till snickerierna.

Kallt till kallt

En kall vit nyans passar allra bäst till andra kalla nyanser av till exempel blått, grönt och grått.

sv
har lagts till i sparat
har tagits bort från sparat
har lagts i din inköpslista
har tagits bort från din inköpslista
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du behöver välja en kulör