Hemma hos familjen Hjort

Sedan fyra år tillbaka bor familjen Hjort i den vita trävillan på Dalarö i Stockholms skärgård. Familjen består av mamma Josefin, pappa Erik och barnen Ossian 7 år, Julian 5 år och lilla Karla 1 år. De bodde tidigare i Mälarhöjden men när de fått sitt andra barn ville de göra en förändring och flytta någonstans nära havet. Valet föll på Dalarö som med sin närhet till natur och skärgård men fortfarande med pendlingsavstånd passade paret perfekt. Det var en chansning som gick vägen och familjen stormtrivs på ön.

Kök

Den arkitektritade villan byggdes år 2007 och familjen är väldigt nöjda med planlösningen. Förutom att bygga en pool och en bod i trädgården har de inte gjort några större förändringar sedan de flyttade in. Interiört har de målat alla väggar och då lilla Karla anlände fick föräldrarnas walk-in-closet förvandlas till ett litet flickrum. Istället satte Josefin och Erik upp garderober längst en vägg i allrummet på övervåningen för deras kläder. Garderoberna målades in i samma mörkt grå kulör som väggen för att smälta in. För Josefin och Erik är det viktigt att barnen får ta plats i hemmet. Med tre små barn så kan man inte ha ett hem som är alltför ömtåligt. Pojkarna hade tidigare varsitt rum, med ett gemensamt badrum mellan rummen, men de gillar att sova i samma rum så nu har det istället blivit ett lekrum och ett sovrum. 

Med två pojkar, vilket innebär många leksaker, i ett ganska litet rum så krävdes det lite eftertanke att inreda. Josefin löste det genom att sätta upp enkla hyllplan längs en hel vägg där hon placerat separata förvaringslådor för lego, bilar, utklädningskläder och andra prylar. Så får pojkarna hålla iordning själva. Väggen och hyllorna målades monokromt i en mörkt grå kulör, annars är rummet vitt. Barnens lekbord är målade med en skoltavelfärg.
- Just nu så har jag griffelkritorna på ett gömställe, det gick lite överstyr där ett tag så vi hade små teckningar på möbler, golv, väggar… skrattar Josefin.

Barn
Barnsäng

Josefin, som jobbar som inköpare på H&M, gillar att pyssla och att ha projekt igång. Många möbelfynd köps in och fixas iordning och andra säljs. Hon gillar både att måla och sy.
- Jag är väldigt intresserad av inredning och gillar att pyssla och fixa här hemma med olika DIY-projekt. Jag brukar snöa in på olika områden, ett tag höll jag bara på med schablonmålning hela tiden och det blev siffror och text både på tyg och möbler, sen var det skoltavelfärgens tur som jag målade både på väggen som en stor anslagstavla och på flera ställen i barnens rum. Just nu håller jag på att inreda vårt nybyggda däck i trädgården, här tänkte jag måla krukor och trämöbler i matchande kulörer men jag hittar säkert något mer att måla in, säger Josefin.

matsal

Hela nedervåningen har en öppen planlösning vilket passar den stora familjen perfekt. Pappa Erik kommer från en stor familj med fyra syskon och flera syskonbarn så det behövs ytor vid familjeträffarna. Här finns en köksdel med praktiskt köksö där man kan mingla både med barn och vuxna, en matgruppsdel med plats för många och en tv-hörna för de vuxna. Barnen har ett eget tv-rum på övervåningen. Favoritplatsen för de allra minsta är den stora mattan på gränsen mellan hall och kök, ett väl valt ställe för bebisar att krypa omkring då föräldrarna kan ha koll från alla håll på nedervåningen. På en av väggarna mellan kök och hall har Josefin målat en stor ruta med skoltavelfärg. Här har familjen koll på inköpslistor, påminnelser och annat. Ibland dyker det även upp små meddelanden familjemedlemmar emellan här.

Den strategiska placeringen mellan kök och hall gör det svårt att lämna huset utan att ta en liten titt för att se om det är något man skulle komma ihåg.
- Jag vet inte vad jag hade gjort utan den här griffeltavlan, den hjälper mig ha koll på det mesta! Nu har pojkarna hunnit bli så pass stora att de har aktiviteter utanför skola och dagis också så nu är det ännu viktigare att ha koll.

Det stora matbordet har familjen fått av Eriks föräldrar. Bordet har Josefin målat med en högblank svarta färg. När bordet blir slitet så fyller hon i med lite ny färg för att hålla det fräscht. Runt matbordet samsas tolix-stolar med dotterns tripptrappstol och formpressade trästolar med stålben.

badrum
Barnrum

Framför kaminen står en liten sittgrupp med en skinnsoffa och fåtölj som Josefin köpt på Lauritz. Soffbordet, som har hon fått av svärföräldrarna, är målat med samma svarta kulör som matbordet. Alla väggar i huset är målade i en svagt grå nyans. Nedervåningen har mycket fönster, bra ljusinsläpp och en takhöjd på 2.70 meter. Josefin gillar att hålla inredningen i svart, vitt och grått men att förändra efter säsong och humör med kuddar, filtar och blommor.
- Jag har en stor glasvas på köksbordet och den har alltid en växt efter säsong i sig. Påskris på våren, tallkvistar på vintern och ängsblommor på sommaren. Jag tycker det är vackrast att ta in växter från naturen. Då har man dessutom råd att alltid ha vasen fylld.

Styling: Mari Strenghielm Foto: Klas Sjöberg

sv
har lagts till i sparat
har tagits bort från sparat
har lagts i din inköpslista
har tagits bort från din inköpslista
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du behöver välja en kulör