Så enkelt får du en perfekt fasad

Vårda ditt yttre

En välskött fasad är inte bara vacker att titta på, utan skyddar även huset mot väder, vind och slitage. När du målar om hjälper du huset att hålla sig friskt, så att inte mögel eller röta tar sig in. Det handlar alltså om att få fasaden att bli tåligare, så att husets livslängd ökar. Att måla om fasaden själv kan kännas som ett stort projekt. Men förmodligen är det betydligt enklare än du tror. För att du snabbt och enkelt ska kunna komma igång har vi på följande sidor samlat tips och råd, inspiration samt våra mest populära utomhuskulörer. Om du vill ha mer hjälp och kunskap är du alltid välkommen att besöka någon av våra återförsäljare.

 

Bläddra i färgkartan

Ta del av våra kulörer och färgsatta miljöer när du vill – spara ned färgkartan och fundera i lugn och ro vilken färg eller kulör du vill ha.

 

« Bläddra i färgkartan online eller skriv ut den »  

 

Notera att kulörerna kommer att variera både på skärm och i utskrift. Kom in till våra butiker för att se kulörernas exakta nyans. 

 

Måla hela världen!

Alla projekt behöver inte vara stora – de kan ändå göra stor skillnad för trivseln. Att måla ett fönster eller staket i en kontrasterande färg kan ge hela huset ett ansiktslyft. En nymålad dörr gör att du känner dig välkommen och uteplatsen blir ännu mysigare att umgås på  när möblerna är uppfräschade. 

Att välja kulör

Valet av kulör gör stor skillnad för hur ett hus upplevs. 


Inspiration

Leta efter vackra färgkombinationer runt omkring dig. Åk runt och titta på hus som  liknar ditt eget med fina färgsättningar. Ibland räcker det att byta kulör på detaljer  för att huset ska kännas nytt och modernt. 


Stil och läge

Ett bra råd brukar vara att utgå ifrån husets stil och hålla dig till de kulörer som var populära när huset byggdes. Du kan också titta på hur det ser ut hos grannarna och välja en kulör  
som harmonierar med husen i omgivningen. Vilka färger dominerar? Kommer din idé att passa in? Funderar du på en avvikande kulör kan du behöva bygglov, så kolla upp det innan du doppar penseln i burken.


Att måla ute

Alla färger blir ljusare och mer färgstarka  i dagsljus. Kom därför ihåg att ta med färg- prover ut från butiken och titta på dem i  utomhusljus. Välj inte för starka kulörer, då  de kan upplevas lysande, utan ta hellre en mer dämpad nyans än den du hade tänkt dig från början. Vill du ha starka kulörer är det ofta  bättre att använda dem på detaljer såsom  fönster, staket och dörrar. 

Olja in uteplatsen  i tre enkla steg!

Ta hand om uteplatsen så blir den vacker och tålig.


Tvätta

Tvätta smutsiga ytor med vatten och vår terrasstvätt. Använd en vanlig trädgårdsslang när du sköljer bort rengöringsmedlet. Låt ytan torka helt.


Slipa

Borsta och slipa terrassen som ska behandlas. Är din terrass behandlad sen tidigare kan du skrapa bort eventuella färgrester. Slipa till vassa hörn och kanter. Borsta bort slipdammet noggrant.


Olja in

Lägg på oljan med hjälp av en pensel eller terassdyna. Sugs oljan snabbt in i träet fortsätter du  att lägga på olja tills träet är mättat. Ju fler lager du lägger på desto mörkare blir ytan. Torka av eventuell överflödig olja efter ca 30 min med  en trasa. För att undvika självantändning bör du lägga trasan i vatten. För nytt tryckimpregnerat trä gäller att det ska torka minst en säsong före behandling.

Ta hand om uteplatsen så blir den vacker och tålig.
sv
har lagts till i sparat
har tagits bort från sparat
har lagts i din inköpslista
har tagits bort från din inköpslista
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du behöver välja en kulör