Klassiskt och hållbart

Ett hus är så mycket mer än sin fasad. Detaljer som fönster, dörrar, balkongräcken, knutar och husgrund är lika viktiga för helhetsintrycket. Det finns oändliga kombinationer att välja mellan men det finns några saker som kan vara bra att tänka på. 

Det finns oändliga kombinationer att välja mellan men det finns några saker som kan vara bra att tänka på. Låt dig inspireras nedan, ta god tid på dig och provmåla gärna innan du bestämmer dig. Det är viktigt att det blir rätt så att du, din familj, och dina grannar trivs med ditt ”nya” hus!

Läs mer och bläddra i färgkartan "Klassiska hus" här >

Gröna klassiska hus

Fler och fler vill ha ett grönt hus. Grönt har de senaste åren ökat i popularitet och det är ingen slump. Den gröna färgskalan påminner oss om naturen och det finns många vackra nyanser att välja ifrån. 

För att en grön kulör ska bli vacker utomhus behöver den ha en hel del gult i sig, den kan annars upplevas som blåaktig och kall. Det som också är viktigt att tänka på är att inte välja en för kulört nyans, då kommer ditt hus uppfattas som skrikigt. Välj därför någon av våra utvalda fasadkulörer för att göra ett säkert val. Beroende på vilka kulörer du väljer att kombinera och vilken yta som färgsätts på ditt hus, kan helt olika uttryck skapas. 

Låt fönsterbågarna stå för färgglädjen, medan fodren får stå för det neutrala. Då blir den röda en härlig kontrast, medan den vita ramar in och blir en mjuk övergång till den ljusgröna fasaden.
För att en grön kulör ska bli vacker utomhus behöver den ha en hel del gult i sig, den kan annars upplevas som blåaktig och kall.

Välja kulör på foder och knutar

Med mörka foder och knutar får huset en annan känsla än om de hade varit ljusa. Eftersom fönster kan upplevas som mörka ytor påverkar valet av kulör hur stora de upplevs, det gäller både kulören på själva fönstret och på fodret runtomkring. Om du väljer en kulör som upplevs som lika mörk som fönsterrutan, uppfattas fönstret som större. Hade du istället valt en ljusare nyans ramas fönstret in. En klassisk traditionell färgsättning är att kombinera grönt med röda och vita detaljer på huset. 

 

Men det viktigaste är såklart att du är nöjd med resultatet!

Falurött är alltid rätt

Visste du att förr i tiden var faluröda hus en statussymbol? På 1500-talet valde kungen att måla slottstaket med falurött för att likna den exklusiva metallen koppar. Något som startade en stor, älskad trend att rödfärga delar av eller hela byggnader. Än idag är falurött väldigt populärt och det finns få kulörer vi svenskar älskar så mycket. Faluröd syns på alltifrån gamla herrgårdar till förråd och moderna arkitektritade villor. Falurött är mycket mer än röda hus med vita knutar. 

Husgrundens kulör kopplar samman huset med omgivande mark. En för ljus kulör kan till exempel ge en känsla av att huset svävar i luften. Här har vi valt en kulör som ligger nära det omgivande gruset för att förankra huset och passar fint till husets detaljer.
Sitt vackert! Plocka ut falurött även i trädgården och få en härlig plats att vila benen på.

Detaljerna som gör helheten

Det finns ingen så härlig känsla som när det är dags att flytta ut livet inför sommaren. En vacker färgsättning i din utemiljö gör att det kan kännas mer trivsamt. Om du tänker igenom utemiljön som en helhet får du en harmonisk känsla, både när det kommer till kulörerna på ditt hus och även på detaljerna runt omkring.

Måla först hela staketet med den nedre kulören. Fäst sedan maskeringstejpen och måla med samma kulör upptill på tejpen.Detta gör man för att kulören du sedan målar topparna med inte ska läcka in under tejpen. Måla topparna, dra bort tejpen, voila!
Klassiska hus med detaljrikedom

Har ditt hus detaljer som du gärna vill framhäva blir det vackert att måla dem i en kontrasterande kulör. Ju större kontrast du väljer desto större fokus hamnar på detaljerna och gör ditt hus mer originellt.

 

Välj gärna en mer nedtonad och varmare nyans än du tänkt dig. I solljus blir kulören alltid starkare och ljusare. Här har vi till exempel valt att kombinera en ljus varm greige på fasaden, med en något mörkare kulör i samma färgskala på foder och snickerier.
En vacker kulör på dörren gör hela entrén inbjudande och ger en personlig prägel till ditt hus. Välkommen hem!
Det kan vara fint att addera en pigg accentkulör i trädgården på till exempel utemöbler och detaljer. Här har vi valt en varm gul kulör i samma dämpade skala som husets färgsättning utan att ta över.
sv
har lagts till i sparat
har tagits bort från sparat
har lagts i din inköpslista
har tagits bort från din inköpslista
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du behöver välja en kulör