Så väljer du rätt färg & kulör till huset

Klassiskt rött eller modernt svart? Att välja kulör på huset är inte helt lätt. En grundregel är att ta hänsyn till omgivningen och huset stil. Här hittar du fler tips som hjälper dig på vägen till ett nymålat hus.

cykel

Bli inspirerad

Ett tips är att gå runt och kika på liknade hus. Ser du en färgsättning du gillar så knacka på och fråga vilken kulör de målat med. Om du väljer att utgå från ett litet färgprov så ska du ta hänsyn till att kulören alltid upplevs skarpare och mer intensiv när den målas på en större yta. Välj därför ett färgprov som känns lite ”smutsigt” och mer dämpat än vad du tänkt dig.

Vi råder dig att alltid provmåla en bit av fasaden innan du bestämmer dig, så vet du att kulören stämmer överens med vad du tänkt dig.

Grågrönt hus
Vitt hus

Grå, vita och svarta hus

Omålade timmerstugor som grånade av väder och vind. Så såg de första grå fasaderna ut. Idag är grått en populär kulör på fasader, och det finns en rad olika nyanser att välja mellan. Vill du att huset ska upplevas neutralt ska du välja en grå nyans med gult i. Då riskerar du inte att huset upplevs blått.

Vita hus, som dök upp i slutet av 1500-talet i Sverige, var länge en symbol för status och en kulör som syntes på kyrkor, slott och herrgårdar. Även vitt är idag en populär fasadkulör. Vill du att huset ska upplevas riktigt vitt ska du välja en vit nyans med lite svärta i sig. Vill du istället ha en gräddvit fasad ska du välja en vit med inslag av gult. Undvik vita nyanser med inslag av rött, blått eller grönt då huset kan upplevas ljusrosa, ljusgrönt och ljusblått.

Svarta hus är relativt ovanliga i Sverige. Dels för att vi inte har en tradition av att måla husen svarta, dels för att det tidigare varit svårt att ta fram riktigt svarta kulörer som håller över tid. En sak att tänka på om du väljer att måla om huset svart är att mörka kulörer drar till sig värmen vilket gör att fasaden slits mer än om du målar med en ljusare kulör.

Svart hus
Gult putshus

Gula hus

Traditionen att måla huset gult sträcker sig tillbaka till 1700-talet. Inspirationen kom från sydeuropeiska sandstenspalats. För att ett gult hus ska smälta in i omgivningen bör du välja en gul nyans som drar lite åt rött. Då får du en mild och varm kulör som ser naturlig ut. Gula kulörer som drar mot grönt ser ofta lite smutsiga ut och en klargul kulör kan upplevas som plastig.

Grönt hus

Gröna och blå hus

Naturens gröna nyanser drar ofta mot gult. En grön gräsmatta har till exempel mer gult i sig än vad man kan tro. En fasad som målas i en gröngul kulör uppfattas inte alls som gul, trots att det lilla färgprovet kan ge sken av det. Fasaden kan istället upplevas som en aning blå. Den gröna kulören vi valt här ser helt grön ut, men den har faktiskt mycket gult pigment i sig.

Blått är en kulör som lätt sticker ut och blå hus är därför relativt ovanliga. Välj en gråblå kulör om du vill att huset ska upplevas blått och en neutralgrå kulör om du vill att huset ska upplevas gråblått.

blått hus

Bruna och beige hus

Hus målade i brunt och beige smälter ofta fint in i naturen, anpassar sig efter omgivningen, ljuset och kulör på detaljer. En brun eller beige kulör ser lätt lite trist ut på ett litet färgprov men fasader målade i brunt eller beige är ofta väldigt vackra. Tänk på att en beige kulör drar åt antigen grått, gult, brunt eller rosa. Vill du att huset ska upplevas grått väljer du därför en beige som drar åt grått och så vidare.

För att få en tydligt brun fasad väljer du en mörk och murrig kulör. Om du väljer ett brungult kulörprov kommer fasaden upplevas mer gul än brun och ett rödbrunt prov ger en rödare fasad. 

Röda och rosa hus

Föregångarna till våra traditionella röda hus är fasader av rött tegel, som dök upp på medeltiden. Rött markerade status och därför började man måla även trä- och stenhus röda. Sedan dess har rött varit en av de mest populära fasadkulörerna i Sverige. Precis som alla andra kulörer blir den röda mer intensiv på en stor yta jämfört med hur den upplevs på ett litet färgprov. Välj därför en mer dämpad röd nyans. Vill du ha ett hus som upplevs klassiskt falurött ska du till exempel välja en röd nyans som dra åt det gula.

Rosa är en kulör som lätt sticker ut. Vill du måla huset rosa ska du därför välja en dämpad nyans med inslag av gult.

rött hus
rosa hus
Kulörer för träfasaden

Dags att välja kulör till huset? Här hittar du alla vår senaste stora utomhusfärgkarta »

Undrar du vilken typ av färg som fasaden ska målas med? Här förklarar vi skillnaden på olika typer av fasadfärg »

Är du redo för att börja måla? Så här gör du för att måla träfasaden »

sv
har lagts till i sparat
har tagits bort från sparat
har lagts i din inköpslista
har tagits bort från din inköpslista
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du behöver välja en kulör