Färgsätt på rätt sätt

Varma, kalla, mörka och ljusa. Olika kulörer på olika typer av ytor påverkar mer än vad man tror. Ett litet rum kan med fördel målas i ljusa kulörer för att få rummet att upplevas större. Och kulörer med varm ton är att föredra om du vill ha en mer ombonad känsla. Även golv och tak har betydelse för helheten. 

blått vardagsrum

Kulörer växer med ytan

Tänk på att kulörer växer med ytan. Det betyder att ju större yta du målar kulören på desto kraftigare kommer kulören upplevas. 

öppen spis

Mörka färger ger känsla av mindre rymd

Vill du få ett rum att kännas mindre ska du välja mörka kulörer på väggarna och ljusa kulörer på tak och golv. Mörka och dämpade kulörer i just sovrum bidrar till att rummet känns mysigare och mer harmoniskt.

sovrum
vitt vardagsrum

Ljusa färger gör rummet "större"

Rum som är målade i genomgående ljusa kulörer upplevs stora och rymliga.

Kallt eller varmt

Kulörer i gul-röd färgskala är varma medan kulörer i den gröna-blå färgskalan är kalla. Ett rum som målas i kalla kulörer kan upplevas större medan rum i varma kulörer kan kännas mer mysiga och ombonade.

sovrum

Öka takhöjden med färg

Om du målar dina golv i en mörkare kulör kommer rummet kännas mindre. Man brukar säga att mörka kulörer förminskar. Målar du däremot taket i en mörkare kulör blir effekten att takhöjden upplevs längre än vad det är. 

svart tak
sv
har lagts till i sparat
har tagits bort från sparat
har lagts i din inköpslista
har tagits bort från din inköpslista
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du behöver välja en kulör