Tips till dig som vill göra om i barnens rum

Man måste inte bestämma hur barnens rum ska se ut bara för att man kan. Det blir bättre och roligare om barnen får bestämma, i alla fall över en del av rummet, till exempel en vägg, en möbel eller några detaljer. Det brukar räcka för att barnen ska tycka att det är kul. Se barnrummet som ett projekt under ständig utveckling. Det måste inte bli helt klart och det är en del av charmen. Ett barnrum är ju faktiskt inte något museum.

Vardagsrum

Kom igång

  • Börja med att sätta er ner tillsammans, prata med barnen och försök se rummet utifrån deras perspektiv. Lyssna.
  • Låt dem få utlopp för sina idéer och sin kreativitet. Oftast behöver man inte vara orolig för att barnen ska komma med helt crazy idéer.
  • De flesta barn vill bara ha det mysigt, kanske inreda som föräldrarna eller som en kompis.
  • Försök att snappa upp en tråd eller idé i deras tankebanor som du kan förfina eller ta vidare.
Barnrum
barnrum

Barnen kör. Du styr

Att låta barnen kasta ur sig idéer till höger och vänster funkar bäst för lite äldre barn. Med mindre barn kan du behöva leda in dem på ett spår som får dem att tänka i vissa banor. Du kan föreslå att ni gör ett temarum kring något som barnen gillar, till exempel fotboll eller pirater. Då är det lätt att hitta en röd tråd som får styra färger och inredning. Eller så börjar ni med att slå fast om det är något särskilt behov som ska styra, till exempel bättre förvaring. Oftast blir det en kombination av både behov, funktionalitet och utseende.

Att välja färger

Om du låter barnen välja från en hel färgsnurra med tusen kulörer får de lätt beslutsångest. Det är bättre att i förväg plocka ut ett antal kulörer som barnen sedan får välja bland. Genom att begränsa valmöjligheterna får du projektet att flyta smidigare, och barnen får ändå känslan av att de har varit med och bestämt.

Köp gärna med er några provburkar hem och måla upp kulörerna på väggen. Då ser man lättare hur de kommer att se ut, i rätt ljus. En bra regel är att hålla sig till max tre huvudkulörer i varje rum. Mjuka gärna upp det hela med kulörer som går ton i ton. Det är också fint att plocka upp huvudkulörerna i inredningen.

En turkos fondvägg matchas till exempel fint med en kudde, kruka eller andra detaljer i samma kulör.

barnrum
skrivbord
rosa piano
Alla våra inomhuskulörer

Välj och vraka och hitta den perfekta kulören för ditt hem. Här hittar du alla våra inomhuskulörer »

sv
har lagts till i sparat
har tagits bort från sparat
har lagts i din inköpslista
har tagits bort från din inköpslista
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du behöver välja en kulör