Enkla knep för ett mer färgstarkt kök

Har du tröttnat på köket men har varken tid eller pengar att renovera? Med färg och kreativitet kan du enkelt förändra och ge köket en helt ny känsla, utan stora investeringar. Varför inte testa att måla om köksbordet eller köksstolarna? Ett enkelt projekt som verkligen ger köket ett lyft.

Brickor i ett kök

Blanda inte för många kulörer

Börja med att titta på vilka kulörer som finns i ditt kök idag och vilka av dessa du gillar. För att skapa harmoni bör du inte blanda in för många olika kulörer, ett tips är därför att plocka upp kulörer som redan finns i ditt kök. Kanske har du en röd brödrost, gröna blomkrukor eller en gul matta som du gillar? Välj någon av dessa när du målar om dina möbler. Det ger en fin helhet.

Hämta inspiration

Finns det inga speciella kulörer i ditt kök som du vill plocka upp är ett annat tips att titta på bilder av andra kök för att få inspiration. Besök din färgbutik och botanisera bland färgproverna för att hitta en färgskala som du gillar och som passar just ditt kök. Sen är det bara att börja måla.

kök
köksstolar

Lägg till färgrika detaljer

När du målar om köksbordet och stolarna kan du även passa på att sätta färg på några detaljer. Ta en tur till en loppis och se vad du hittar. Gamla skärbrädor kan till exempel målas om till fina serveringsbrickor, eller bara bli snygga stilleben på köksbänken. Perfekt matchade till dina nymålade möbler!

Tips hur du målar om möblerna
  • Provmåla de kulörer du valt på en kartongbit eller mindre bräda och lägg på bordet. Då får du en uppfattning om kulören passar eller inte.
  • Välj en snickerifärg med hög glans. Då får du en mer tålig yta som är lätt att hålla ren.
  • För att ytan ska hålla sig fin länge ska du alltid kvistlacka och grundmåla en obehandlad träskiva innan målning med täckfärg. Måla alltid två gånger med täckfärgen och använd en syntetpensel av bra kvalitet så får du en jämnare yta.
  • Om du vill måla köksbordet i stil med bilden här så är vårt tips att du målar kanten runt bordet först och låter färgen torka ordentligt. Därefter maskerar du hela kanten och målar den övre delen av bordet.

Färg för inomhusmålning

Dags att måla om? Här hittar du alla våra inomhusfärger »

sv
har lagts till i sparat
har tagits bort från sparat
har lagts i din inköpslista
har tagits bort från din inköpslista
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du behöver välja en kulör