Överbliven färg och rengöring av verktyg

Överbliven färg och lösningsmedel

Häll inte ut färg eller lösningsmedel i avloppet, oavsett om den är vattenspädbar eller lösningsmedelburen. Det försvårar reningsprocessen i reningsverket. Överbliven färg och lösningsmedel lämnar du istället till din närmaste miljöstation. Torkad färg kan kastas i hushållssoporna eftersom det räknas som avfall medan burken lämnas till en miljöstation.

Rengör dina verktyg miljövänligt

När du har målat klart med vattenburen färg är rengöringen enkel. Torka noggrant bort det mesta av färgresterna från penslar på till exempel ett tidningspapper.

Sedan häller du i Penseltvätt i en hink och rengör penslarna. Använd handskar! Häll upp cirka 5 liter vatten i en 10 liters hink och skölj penslarna. Gör samma sak en gång till och ta därefter upp penslarna.

Om det finns små färgrester kvar kan du skölja det sista i slasken och låta dem torka. Det överblivna vattnet från de övriga två burkarna häller du i en ny 10 liters hink och sätter på ett lock samt lämnar den till din närmaste miljöstation.

Det går åt oerhört mycket vatten för att rengöra en roller så det är bättre att du skrapar av all färg tillbaka i burken med hjälp av en rollerskrapa och sedan kastar den i hushållssoporna. Rollern kommer då att återvinnas som värme i förbränningsanläggning.

Färg för utomhusmålning

Vilken produkt behöver du? Här hittar du alla våra produkter för utomhusmålning