Återvinning av överbliven färg

Vad ska du göra med överbliven färg och rengöring av verktyg? Här får du hjälp.
Penslar
 • Överbliven färg och lösningsmedel

  Häll inte ut färg eller lösningsmedel i avloppet, oavsett om den är vattenspädbar eller lösningsmedelburen. Det försvårar reningsprocessen i reningsverket. Överbliven färg och lösningsmedel lämnar du istället till din närmaste miljöstation. Torkad färg kan kastas i hushållssoporna eftersom det räknas som avfall medan burken lämnas till en miljöstation.

 • Rengör dina verktyg miljövänligt

  När du har målat klart med vattenburen färg är rengöringen enkel. Torka noggrant bort det mesta av färgresterna från penslar på till exempel ett tidningspapper.

  Sedan häller du i Penseltvätt i en hink och rengör penslarna. Använd handskar! Häll upp cirka 5 liter vatten i en 10 liters hink och skölj penslarna. Gör samma sak en gång till och ta därefter upp penslarna.

  Om det finns små färgrester kvar kan du skölja det sista i slasken och låta dem torka. Det överblivna vattnet från de övriga två burkarna häller du i en ny 10 liters hink och sätter på ett lock samt lämnar den till din närmaste miljöstation.

  Det går åt oerhört mycket vatten för att rengöra en roller så det är bättre att du skrapar av all färg tillbaka i burken med hjälp av en rollerskrapa och sedan kastar den i hushållssoporna. Rollern kommer då att återvinnas som värme i förbränningsanläggning.

 • sv
  har lagts till i sparat
  har tagits bort från sparat
  har lagts i din inköpslista
  har tagits bort från din inköpslista
  You have to choose a size.
  You have to choose a amount.
  Du behöver välja en kulör