Måla rutiga golv

Visst är det något speciellt med rutiga golv?

rutigt golv

Busigt och elegant

Ett målat golv gör lika mycket för helheten som målade väggar och tak. Ett målat golv gör inte bara ditt hem mer personligt, det kan också få rummet att upplevas annorlunda beroende på mönster och kulör. 

 

Valet av kulör är avgörande för om rummet upplevas busigt, klassiskt eller elegant. I bilden har vi målat golvet i Beckers Lust 683 och Mjölk 522 för att skapa en ombonad känsla i köket.

 

Att måla golvet rutigt kan vara lite komplicerat, ha tålamod så kommer resultatet bli precis lika fint som du tänkt dig. Ordentlig rengöring innan målning, räta linjer och spärrmålning innan du börjar måla accentfärgen är tre viktiga delar som underlättar projektet.

1. Innan du målar

Precis som vid all målning ska du vara noggrann med förarbetet när du målar golvet. Det tar lite tid men det lönar sig verkligen. Börja med att städa bort allt damm, tvätta sedan med Beckers Inomhustvätt. Använd alltid handskar. Skrapa bort löst sittande färg och slipa blanka ytor med ett medelfint slippapper.

 

2. Välj färg och kulör

Det finns flera olika golvfärger, till trägolv använder du Beckers Golvfärg Trä. Ett ljust golv ger rymd men behöver hållas efter, på mörka golv syns damm tydligare och det behövs mer belysning i rummet. Välj det som passar dig bäst. Välj en färg som bottenkulör och en annan kulör som accent.

 

3. Förbered och grundmåla

Maskera golvlisterna. Trärena ytor grund­målas med Panelgrund för att minska risken för missfärgning från träet. Har du ett obehandlat trägolv bör du även stryka på Kvistlack på kvistar samt grundmåla med Panelgrund för att minska risken för missfärgning från träet. Det gäller fram­förallt golv som ska målas i vita och ljusa kulörer. Parkettgolv och tidigare lackade trägolv ska slipas innan målning.

Sovrum

Måla bottenkulören

Måla hela golvet i bottenkulören. Måla med pensel närmast väggen. Stryk sedan golvet med en roller på skaft. Lägg på färgen jämnt så det inte blir några skarvar och måla hela golvet vid samma tillfälle.


Dags att måla rutorna

När färgen har torkat är det dags att maskera rutorna, börja med att mäta upp rutorna och maskera varannan rad. Välj mellan ett diagonalt eller rakt rutmönster, eller varför inte ett oregelbundet rutmönster? För att få raka, snygga kanter utan att accentfärgen kryper in under kanten, så är det viktigt att spärrmåla kanterna. Spärrmålning innebär att man målar med bottenkulören på tejpens kanter och sedan låter den torka. Därefter målar man rutorna två varv med accentfärgen. När färgen har torkat drar du försiktigt bort tejpen.

rutigt golv
Tips!
  • Det vanligaste och allra snyggaste alternativet är att ha en ljus kulör som bottenfärg. Med en ljus bottenfärg kommer den valda accentfärgen bryta av och skapa ett tydligt rutmönster.
  • Våga tänk utanför boxen när du väljer accentfärg till ditt rutiga golv. Beroende på vilken kulör du väljer kan du förändra hela intrycket av rummet.
  • Vilken stil vill du framhäva? Välj med fördel en kulör som återfinns på andra detaljer i rummet för att skapa ett enhetligt intryck.

 

Välj rätt golvfärg

Sätt färg på golvet. Här hittar du våra produkter för trä- och betonggolv »

sv
har lagts till i sparat
har tagits bort från sparat
har lagts i din inköpslista
har tagits bort från din inköpslista
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du behöver välja en kulör