Hemma hos familjen Söderberg

Hammarbyhöjden strax utanför Stockholm ligger en samling radhus, uppförda under folkhemmets 1950-tal, omgärdade av höga flerfamiljshus. De praktiska och estetiskt vackra bostäderna nära city är som lägenheter, fast med den egna villans alla fördelar. Här har de huserat i ett år nu – familjen som bott i samma område i tjugo år och alltid känt att ”tänk att få vakna varje morgon i ett av de där otroligt vackra husen”. Och så blev det.

Familjen Söderberg

– Vi har precis bott här tillräckligt lång tid för att ha upplevt alla årstider. Det är så spännande att se hur tomten ändras, vad som växer var och hur ljuset inne i huset påverkas av hur högt eller lågt solen står, säger Ann-Sofie, samtidigt som hon plockar fram kaffekoppar och hembakat fikabröd.

vardagsrum
vardagsrum

Det stora öppna köket, eller hela nedervåningen egentligen, har idag strålande sällskap av solen och de blå väggarna i vardagsrummet skiftar färg allteftersom klockan tickar.

– Visst är den fin? Färgen. Jag ville ha någon slags karaktär på rummet, något som inredningsmässigt kändes roligare än bara vitt. Jag har alltid gillat den här blå nyansen, särskilt i kombination med vitt och brunt. Faktiskt vävde jag ett sådant tyg när jag utbildade mig till vävdesigner för länge sedan. Det tog ett tag att hitta och jag testmålade några kvadratmeter där minst fyra gånger, säger Ann-Sofie och pekar mot vardagsrummets största vägg.

– Jag visste inte hur dagsljuset skulle påverka färgen och jag ville inte att nyansen skulle närma sig det lila. Nu har den snarare en liten dragning åt grönt i sig. Några vänner tyckte inte att vi skulle måla den öppna spisen, men jag ville att rummet skulle få en helhet.

Kök

Radhuset var renoverat när familjen flyttade in och de har valt att ta det lugnt med nya egna projekt. Dottern Fia har fått en målad fondvägg vid sin säng, en mild grön nyans som hon valt själv och som ger ro när det är dags att sova. Familjens inredningsstil är varm och ombonad och det är många arvegods som fått en ny plats och nytt hem här.

– Båda mina föräldrar har gått bort och jag har tagit hand om en del av deras saker. När vi bodde i lägenhet var det svårt att använda allt, men här är det lättare att få plats. Vi har inte köpt så mycket nytt hit utan tagit det vi har, och fyndat en del på auktionssajter, säger Ann-Sofie.

pall
badrum

Möbler och prylar från släktens historia blandas med nya berättelser. Den stora trattlampan ovanför köksbordet har Björns morfar gjort och matsalsmöblerna köpte Ann-Sofis mormor och morfar när de gifte sig 1923.

– En vän till mig jobbar på Malmö Konsthall där de hade en utställning med bland annat konstnären Petra Bauer. Affischerna vid öppna spisen kommer därifrån och jag tycker väldigt mycket om den grafiska formen och budskapen.

I det lilla gästrummet på övervåningen står en nedmonterad vävstol som snart ska väckas till liv igen och i skåp och lådor har Ann-Sofie sparat vackra textilier, redo att användas till kommande sy- och fixarprojekt.

Jag har alltid gillat att ta hand om det som finns och att skapa saker själv, med händerna. Det ger en sådan omedelbar återkoppling. Att baka en kaka, klä om en stol eller måla en liten gästtoalett med guldfärg, som vi har gjort här i huset.

Det typiska femtiotalshuset är mycket välplanerat och byggt med bra material av hög kvalitet. 
– En av de bästa sakerna med bostäder byggda på den här tiden är att materialen är så gedigna. Det är sten och trä, väggarna håller för att borra i och planlösningen är smart. Hela huset andas harmoni och ger en lugn energi. Det gör det skönt att hänga här hemma, vilket vi också gärna gör. Björn och Fia spelar ofta bandy på tomten och jag gillar att odla. Jag har en köksträdgård på framsidan av huset där jag odlar morötter, grönkål och ruccola. Här tillbringar jag gärna mycket tid.

Familjen stortrivs i sitt hus på rad som uppfyller allt man kan önska av ett hem.
– Vi har ett kök som rymmer många och Fia kan ta hem kompisar och spela pingis i källaren. Jag gillar att ha folk hemma men tycker också om tystnaden och lugnet som vårt hem ger.

Söderberg
Familjen Söderberg

Familj: Ann-Sofie, 53, maken Björn 46, och deras dotter Fia, 10.
Yrke: Ann-Sofie jobbar som copywriter, Björn som säljare.
Bor: I ett 1950-talsradhus på 120 kvadratmeter i Hammarbyhöjden strax utanför Stockholm.

sv
har lagts till i sparat
har tagits bort från sparat
har lagts i din inköpslista
har tagits bort från din inköpslista
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du behöver välja en kulör