Välj rätt kulör på ytterdörren när du ska måla om

Längtar du efter en personlig prägel på ditt hus? Ge dörren en spännande kulör nästa gång du målar om. Ytterdörren är rätt plats för att uttrycka din egen stil, säger arkitekten Jessica Nilsson.

röd färg på ytterdörr till grått hus

När du väljer fasadkulör på ditt hus finns det en hel del att ta hänsyn till. Du ska tänka på när huset är byggt och i vilken stil, och helst hålla dig i närheten av den tradition som kännetecknar tiden och stilen. Du bör också ta hänsyn till grannskapet och den färgsättningstradition som råder i omgivningen. Men när det kommer till ytterdörren finns det utrymme att vara mer personlig.
– Ytterdörren är smycket på ett hus och där kan man verkligen tillåta sig att vara personlig. Dörren välkomnar ju dig varje dag, säger Jessica Nilsson, arkitekt och designchef på Trivselhus.

vit dörr på blått hus
grå färg på ytterdörr till svart hus

Samtidigt finns det några saker att tänka på för att skapa ett vackert och harmoniskt uttryck.
– På ett äldre hus skulle jag generellt rekommendera att man låter dörren gå ton-i-ton med fasaden. Så ser traditionen ut. Dörren kan ju fortfarande vara markerad, och det finns fortfarande många kulörer att välja på. På ett modernt hus kan man vara lite kaxigare och skapa kontraster. Det moderna formspråket är ju ofta lite mer kantigt och djärvt. Då kan det passa med en kontrasterande kulör.

Jessica tycker inte att kulören på ytterdörren nödvändigtvis behöver vara samma som på fönstren.
– Tre kulörer funkar ofta bra i fasaden, men det är bra att hålla sig inom samma kulörfamilj. Med det menar jag att man ska undvika att bland varma och kalla nyanser, exempelvis. Men man behöver absolut inte ha samma kulör på allt.

Har ditt hus flera ytterdörrar kan ett alternativ vara att måla huvudentrén i en egen kulör och låta övriga dörrar ha en annan. Men du kan också välja att måla alla i samma kulör. Det beror på vilket intryck du vill ha och vad som passar din stil.
– Har man flera dörrar på huset så tycker jag personligen att man ska välja samma kulör på alla, det ger ett harmoniskt intryck och blir fint för ögat. Vilken dörr som är huvudentré kan man markera på andra sätt, exempelvis med ett entrétak eller ett avvikande fasadmaterial runt om beroende på fasadens utformning. Sen kan dörrens utseende skilja sig från övriga dörrar, med till exempel fönster.

grön färg på ytterdörr till gul träfasad

En grundregel när du väljer kulör på fasaden är att ett litet färgprov alltid blir ljusare och skarpare på en större yta. Ytterdörren har ju en betydligt mindre yta och effekten av kulörer blir inte densamma. Däremot ska du ta hänsyn till hur ljuset faller på dörren.
– Finns det till exempel ett tak som kastar en skugga över ytterdörren, eller kommer solljuset direkt på? Det påverkar hur kulören uppfattas, säger Jessica och fortsätter: Men våga prova dig fram! Det går ju alltid att måla om dörren.

 

 

 

Gröna, grå och vita ytterdörrar 

Bland de mest populära kulörerna för ytterdörar som husägare visare intresse för är grönt, grå och vit. Vilken kulör har din drömdörr?

Mer inspiration

Blir du sugen på att byta kulör på fler utomhusdetaljer? 

Här kan du läsa mer om att hitta inspiration till att välja rätt kulör till ditt nästa utomhusprojekt >>

 

Om du inte har tid för ett måleriprojekt just nu har vi fler tips på hur du kan förändra upplevelsen av din entré här >>.

sv
har lagts till i sparat
har tagits bort från sparat
har lagts i din inköpslista
har tagits bort från din inköpslista
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du behöver välja en kulör