Beckers trender 2020

Vilka är 2020 års ”innefärger” och hur gör man för att vara ”rätt” när man ska förnya hemma med färg?

 

Vi bad vår kulörexpert och trendvetare Yvonne Karlsson att ta fram tre aktuella trender för färgsättning och inredning som speglar vår samtid. Hon har valt ut ett antal kulörer från vår färgkarta för att återskapa dessa trender hemma. Det landade i trenderna Soft Pink, Light Sky Blue och Optimistic Yellow. Till varje trend hör en huvudkulör och tre accentkulörer som kan målas ton i ton.

 

Soft Pink

Den här trenden är inspirerad av vårt sökande efter lugn i en värld där hjulen snurrar allt snabbare. En varm färgskala som andas ned- och avkoppling - en lyx i sig när stressnivåerna ibland är höga.

När tempot är för högt vill vi omge oss med kulörer och saker som ger trygghet och balans. Som inte är lika perfekta som ytan på vår mobilskärm, utan lurviga som teddy, mjuka som sammet eller skrovliga som ytan på en keramikvas. Soft Pink blandar det naturliga med Art Deco och 70-talsestetik i kurviga möbler, spretiga blommor och mörkt, laserat trä.

Huvudkulör i temat Soft Pink är Anemon 656, accentkulörerna heter Mormor 680, Tundra 572 och Toffee 602.

Light Sky Blue

Känslan i den här trenden är avskalad och nedskalad. Det är lätt, luftigt, skandinaviskt och inspirerat av den starka miljörörelsen och en nästan moralisk strävan efter balans och minimalism à la ordningsgurun Marie Kondo. 

Här är färgerna mer dämpade, med svala blå, varma, vita. beiga och bruna toner som går ton-i-ton med varandra. Bakgrunden är lugn, och fokus ligger på en uppskattning av det naturliga och de vardagliga tingen. Som en enstaka, fint utformad möbel, eller en vacker vas i keramik. Stämningen är nästan lite klosteklik, med en känsla av matta kalkstensväggar och minimalt med störanade moment.
 

I detta tema heter huvudkulören Midsommarnatt 756. Accentkulörerna är Mjölk 522, Papier-maché 843 samt Rooibos 658. 

Optimistic Yellow

Gult är en av de mest inflytelserika kulörerna de senaste året, och även nästa. I det balanserade varma och ombonade bor en glädje och en optimism. En känsla av att det måste ju vara lite roligt också. 

Trenden kombineras med grafiska mönster i svart och vitt, mjuka böljande vågformer i t ex draperier och blanka ytor i silver och krom som i speglar. 

Huvudkulören i temat heter Sahara 614. Accentkulörerna är Kokos 502, Klippa 508 samt Svartpeppar 584.