Kulörer för betong och trägolv

Måla golven i en lightrenovering.

Våga måla trägolv!

 

Att måla golvet är ett både enkelt och snabbt sätt att förnya och försköna ofta lite trista utrymmen som tvättstuga eller garage. Och det går att göra riktigt roliga lösningar, varför inte prova att måla golvet i tvättstugan rödrutigt som en klassisk fransk bordsduk? Tänk bara på att om du målar betonggolvet i en stark kulör så kommer det reflekteras på väggarna vilket kan ge helt andra effekter än du tänkt dig.

 

Det är de små detaljerna som gör det, även om golvet kanske inte räknas som en liten detalj i ett rum. Men med detaljer menar vi i det här fallet kulör mer än sak eller yta. Det är totalintrycket av ett rum som sätter den känsla som består. Och det är därför som du ska pröva med att måla golvet i en kulör som harmonierar med övrig inredning – såväl kulörer och material som form och yta. Förklaringen till att man förr i tiden sällan målade trägolv i en kulör är enkel, färgerna var helt enkelt inte tillräckligt slittåliga.

 

 

vitt rum
Vitt rum

Lura ögat med kulör

Kulörer har en förmåga att ”växa” med ytan. Det betyder att ju större yta du målar desto starkare, kraftigare upplevs kulören. Genom att spela med samma kulörer men olika glanser på färgen kan man lura ögat och skapa härliga effekter. Vill du t ex krympa ett rum väljer du ljusare kulör till golvet än på väggarna.

 

Rum som är målade i ljusa kulörer som vitt känns stora och rymliga. Därför kan det vara smart att måla även golvet vitt, som vi gjort i vardagsrummet här till vänster, kulören är standard Vit. 

Måla golvet oavsett yta

Har du ett golv, kan du måla det. Det spelar ingen roll om golvytan är trappsteg, ett furugolv, en linoleummatta eller ett laminatgolv. Det är bara att sätta igång att måla. Trappan är målad i kulören Jonny 3874.

 

Grunden till all inredning består av tak, väggar och golv. Är de delarna i balans blir det mycket enklare att möblera. Och känslan från ett målat golv kan enkelt förstärkas med accessoarer som går ton i ton. 

Trappa med grått golv

Kulörer för betong

Här ser du de kulörer som passar bäst på betonggolv. Det är helt enkelt de kulörer som på en och samma gång är både snygga och lättstädade. Vilket inte är helt oviktigt med tanke på vad betonggolv brukar utsättas för, även om betonggolvet till vänster kanske inte utsätts för något större slitage.

Givetvis kan du måla golven i vilken kulör du vill, alla våra golvfärger kan brytas till vilken kulör du önskar.
Vardagsrummet är målat i kulören Matilda 1001.

grått rum

Bläddra i färgkartan

Notera att kulörerna kommer att variera både på skärm och i utskrift. Kom in till våra butiker för att se kulörernas exakta nyans. 

 

« Bläddra i färgkartan online eller skriv ut den » 

Behöver du även lite tips på hur du går tillväga för att måla betonggolv? Spana då in vår enkla guide så målar du betonggolv.

sv
har lagts till i sparat
har tagits bort från sparat
har lagts i din inköpslista
har tagits bort från din inköpslista
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du behöver välja en kulör