Måla möbler – enkelt, roligt och smart!

Är köksbordet repigt, står en gammal fåtölj och samlar damm på vinden eller har bokhyllan sett sina bättre dagar? Släng inte ut! Det går att göra gamla möbler som nya igen. Tapetseraren Mimmi Staaf delar med sig av sina bästa tips.

Vardagsrum

Mimmi Staaf är tapetserare med egen butik och verkstad i Midsommarkransen i södra Stockholm. Intresset för miljö och återbruk har alltid funnits men att det blev just möbeltapetsering var från början en slump. 
– Jag jobbade i restaurangbranschen vilket inte passade mig. Av en tillfällighet hoppade jag på en kvällskurs i tapetsering och sedan var jag fast. Jag kände att det här är ju helt genialiskt för det finns så mycket fina möbler, tyger och färger att jobba med. Dessutom är det så roligt.

Avsätt gott om tid för ditt måleriprojekt

Allt fler får, precis som Mimmi, upp ögonen för hur roligt och smart det är att renovera möbler. 
– Jag blir så glad över att det finns ett så stort engagemang och ett intresse för att lära sig mer om att ta hand om gamla möbler. Att se något som var redo för tippen få nytt liv är otroligt kul. Faktum är att det mesta går att rädda, även sådant som är i ganska dåligt skick.

Mimmis främsta tips är därför att våga ta sig an projekt, och att ha tålamod.
– Var inte rädd för att testa och låt varje steg få ta lite tid så blir resultatet mycket bättre. Tänk inte att det ska bli klart på en helg.

 

Fynda objekt att måla - på loppis och aktion

Hon tipsar vidare om att gå på loppisar och auktioner där det går att göra riktiga fynd.
– Jag vet sällan vad jag letar efter och fastnar oftare för en möbels form än stil. Jag kan helt enkelt se framför mig att det kan bli något annat. Ett tips att tänka igenom innan du köper något om det passar hemma hos dig.

byrå
Skåp

6 steg till nymålade möbler

  1. Tvätta ytan noggrant med målartvätt.
  2. Slipa ytan med fint slippapper och skrapa bort lös färg så fäster färgen bättre. 
  3. Spackla igen eventuella hål och andra skador med ett snickerispackel. Slipa ytan jämn. 
  4. Välj en pensel eller roller med bra kvalitet så blir resultatet bättre. Välj en bred pensel till stora ytor och en smal pensel till svåråtkomliga ytor som pinnstolsryggar. 
  5. Grundmåla med en passande grundfärg. Följ alltid den rekommenderade torktiden på burken. 
  6. Täckmåla alltid två gånger även om resultatet ser bra ut efter en strykning. Var noggrann med att följa den rekommenderade torktiden mellan strykningarna.

Har du en favoritmöbel som verkar omöjlig att renovera så rekommenderar Mimmi att du tar hjälp av proffs innan du slänger den, och att du vågar tänka annorlunda.

– Det går ju att byta ut delar av en möbel. Jag renoverade till exempel ett bord där fanerskivan hade blivit totalförstörd. Då kontaktade jag till en firma som hjälpte mig att sågade ut en mässingsskiva som limmades på bordsskivan. Det blev jättefint och bordet gick att rädda.

 

Det mesta går att måla, nästan!

De flesta möbler och material går att måla, även laminat. Det viktiga är att välja rätt produkter och verktyg samt att göra ett bra förarbete.

– Tvätta och slipa ytan så fäster färgen bättre. Och grundmåla alltid men den passande färg innan du målar med täckfärgen så blir resultatet mycket bättre. Personalen i färgbutiker har ofta mycket kunskap och kan hjälpa dig med alla frågor.

 

Välj den kulör du tycker om till din möbel

När det gäller kulörval finns det inga rätt och fel. Utgå från vad du tycker om och hur möbeln ska passa ihop med övrig inredning.

– Jag gillar att matcha tyg och färg ton i ton. Att måla en möbel i samma kulör som väggen är också fint och ger en harmoni i rummet. Det är även fint att måla olika möbler i samma kulör som en röd tråd. Det viktigaste är att rummet blir en inspirerande och härlig miljö att vara i, att du gillar din möbel och blir glad av den.

 

sv
har lagts till i sparat
har tagits bort från sparat
har lagts i din inköpslista
har tagits bort från din inköpslista
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du behöver välja en kulör