Måla med schabloner

Stiliga, spralliga eller klassiska. Schabloner går att variera i oändlighet. Och roligast av allt är att du själv väljer mönster och kulörkombination. Och tänk på att schabloner inte enbart passar på väggen. Även detaljer som lampskärm, sänggavel och skrivbord kan målas med schabloner.

flicka i rum

Här har vi målat hela rummet, både väggar och Snickerier i Äggskal 524. Till schablonmålningen valde vi ljuvliga Puderrosa 673, som vi även bröt i skoltavelfärg i skåpet ovanför skrivbordet. Pall, dockskåp och lampa har vi målat i Twilight 549.

flicka i rum
kläder

Så här gör du

  • I bygghandeln finns färdiga schabloner att köpa. Vill du göra egna kan du skriva ut mönster eller rita egna på OH-film och skära ut med skalpell.
  • Ett knep att tänka på är att utgå från ett hörn när du planerar in var schablonerna ska sitta, på så sätt kan du undvika att lägga schablonerna i hörn. Mät ut varje schablon och markera med en blyertspenna. Sen är det dags att måla!
  • Sparsamt med färg och en liten elementroller med skumgummihylsa är tricket för att få dina schabloner att bli riktigt skarpa. Mätta rollern ordentligt med färg men rolla av all överflödig färg. Rolla ett tunt lager färg på schablonen för att undvika att färg kommer in under schablonkanten. Ett tips innan du går loss på väggen eller möbeln är att först provmåla på ett papper – så ser du hur det färdiga resultatet kommer bli och om du lagt på tillräckligt med färg.
  • Sen är det bara att fortsätta måla tills rummet blir färdigt.
Tips!
  • Tänk på att du kan använda samma kulör på schablonen som på väggen, men bryta kulören i en annan glans.
  • Använd spraylim när du målar schabloner med OH-film. På så sätt ser du till att filmen verkligen sitter klistrad mot väggen och att färg inte kan rinna in under kanterna.
sv
har lagts till i sparat
har tagits bort från sparat
har lagts i din inköpslista
har tagits bort från din inköpslista
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du behöver välja en kulör